fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Stora pengar att spara i förvaltningen

Publicerad: 16 juni 2016, 10:24

Bättre kommunikation i fastighetsförvaltning kan spara 20 miljarder kronor per år i förvaltningskostnader, enligt en undersökning som Svensk Byggtjänst publicerade i dag, den 16 juni 2016.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

Resultatet bygger på intervjuer med 290 personer inom 11 sektorer i förvaltningsprocessen som fastighetsägare, byggherrar, entreprenörer och installatörer.

Undersökningen är den tredje i ordningen som Svensk Byggtjänst publicerar om hur mycket bristande kommunikation mellan byggprocessens parter kostar. Tidigare undersökningar gjordes 2007 och 2014. Alla tre undersökningar har genomförts av Industrifakta.

Dessa tidigare rapporter visade på att bättre kommunikation i under byggtiden kunde minska kostnaderna med 40 miljarder kronor årligen.

Den nya rapporten publicerades i samband med att Svensk Byggtjänst presenterade sitt nya klassifikationssystem Coclass som ersätter BSAB-systemet med ett branschgemensamt digitalt språk för all byggd miljö genom hela livscykeln.

Coclass, som har utarbetats av drygt 150 specialister, går nu ut på branschremiss fram till den 9 september. Enligt planerna lanseras Coclass som en webbtjänst i oktober.

Aktörerna bakom Coclass räknar med att hälften av kostnaderna i förvaltningen skulle kunna halveras genom användning av Coclass genom förbättrad kommunikation.

Den årliga kostnaden för förvaltningen av privata och offentliga lokaler kan enligt rapporten minska med drygt 15 procent per år. För flerbostadshus med årliga kostnader på närmare 60 miljarder kronor, blir det en sänkt kostnad om 8,9 miljarder kronor. För kontor och handel, med årliga kostnader på 19,3 miljarder kronor, är besparingspotentialen 2,9 miljarder kronor.

För anläggningar med en besparingspotential på 18 procent för 17,3 miljarder kronor kan bättre informationshantering ge besparingar på 3,1 miljarder kronor.

Totalt kostar förvaltning och drift av den byggda miljön närmare 130 miljarder kronor årligen och högre effektivitet i den storlek som rapporten indikerar skulle kunna sänka de totala kostnaderna med 20 miljarder kronor.

Så mycket går att spara i fastighetsförvaltningen:

■ Totalt kostar förvaltning och drift av den byggda miljön närmare 130 miljarder kronor om året.
■ Genom bättre informationshantering kan kostnaderna sänkas med drygt 15 procent, enligt Svensk Byggtjänsts rapport.
■ För flerbostadshus där förvaltningskostnaderna är cirka 60 miljarder kronor om året är besparingspotentialen 8,9 miljarder kronor.
■ För kontor och handel där förvaltningskostnaderna 19,3 miljarder kronor om året är besparingspotentialen 2,9 miljarder kronor.
■ För anläggningar där förvaltningskostnaderna är 17,3 miljarder kronor kan bättre informationshantering ge besparingar på 3,1 miljarder kronor, 18 procent.

Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev