Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Stuart Graham: "Nu ökar kraven på underleverantörerna"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Skanskas nya nollvision för byggfel lägger ribban för världskoncernes tusentals underleverantörer. "Det kommer att ta lång tid att få med dem på vagnen", säger Graham till Bygginddustrin. "Men det är viktigt att vi inleder själva och att vi visar att vi menar allvar."


Stuart Graham säger att han är känner till den forskning som bland annat Per-Erik Josephson på Chalmers redovisade härom året som pekade på att byggfels och konstruktionsmissars andel av de totala byggkostnaderna kunde ligga så högt som 20 till 30 procent.

Utan att binda sig för hur Skanska klarar sig i en sådan jämförelse, menar Graham att en nolltollerans mot defekter (de övriga fyra nolltollerenserna är noll förlustprojekt, noll arbetsolyckor, noll miljöincidenter och noll etiska oegentligheter) har potential att bidra till starkt ökad lönsamhet på lång sikt.

-Men det kommer totalt sett att ta mycket lång tid. Skanska kommer att leda denna utveckling i våra egna projekt, vi kommer att ställa stora krav på alla våra underleverantörer.

Fordonsinddustrin har arbetat med liknande ambitioner i mer än ett decennium, ett arbete som i allra högsta grad har påverkat den branschens underleverantörer.

-Vår utgångspunkt är mer komplex än deras. Vi har många fler och många mindre underleverantörer. Vi har många fler som vi måste nu ut till, säger Stuart Graham. Samtidigt haar vi hjälp av it-verktyg på ett helt annat sätt än vad bilbranschen hade när den startade sin jakt på felfrihet.

OBS, LÄS MER PÅ: http://www.byggindustrin.com/viewarticle.asp?ArticleId=8003

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.