söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Tre fall undersöks i bygglovshärvan

Publicerad: 25 januari 2019, 09:53

En konsult misstänks vara inblandad i tre fall där kunder lurats till att tro att de fått bygglov, fastän de inte hade det. Foto: Lysekils kommun

Den konsult i Lysekil som misstänks ha lurat en familj att de fått bygglov kan ha gjort det vid flera tillfällen. Åklagare undersöker just nu sammanlagt tre fall där mannens kunder har byggt utan bygglov.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Byggindustrin har tidigare skrivit om byggkonsulten i Lysekil som polisanmäldes efter att ha förfalskat ett bygglov. När grannar anmälde bygget av ett garage som låg väldigt nära tomtgränsen, kunde familjen som byggt visa upp ett beslut om bygglov för kommunen. Men det visade sig att bygglovshandlingen var förfalskad av den konsult som familjen hade anlitat – en person som också var politiker i kommunen. Nu pågår förundersökning kring sammanlagt tre byggen utan bygglov.

Hittills har en person på kommunen hörts i ärendet, men ingen har delgivits misstanke för brott. De brott som misstänks ha begåtts är två fall av grov urkundsförfalskning, då falska bygglov och startbesked har visats upp i ett fall, men också totalt tre fall av grov trolöshet mot huvudman. Alltså ytterligare två fall där det har byggts utan bygglov och samma person har varit konsult.
– Vi har fått uppgift om sammanlagt tre fall där man har byggt utan bygglov, men det är bara i ett fall där de har fått se handlingarna. Det rimligt att anta att de målsägande har byggt i tron att de hade lov att göra det. Nästa steg blir att höra de målsägande, säger åklagare Alexandra Östberg Giraldo.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev