Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Uppgörelse om regler - men inte för byggbranschen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


LO och Svenskt Näringsliv har kommit överens ett ramavtal för utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation. Uppgörelsen är utformad som riktlinjer och rekommendationer till branschorganisationer och fackförbund. De ska i sin tur komma överens om vilka arbetsvillkor som ska gälla för arbetstagare i de utländska företag som blir tillfälliga medlemmar. Men byggbranschen verkar inte beröras.

Det var med stolthet och stora ord som överenskommelsen presenterades.

-Vi underlättar nu för ökad rörlighet för tjänster till Sverige, för utländska företag som vill komma och utföra tillfälliga jobb i Sverige, genom att tydliggöra vad som gäller, säger Jan-Peter Duker, vice vd Svenskt Näringsliv.

-De som kommer hit och arbetar ska göra det under samma villkor som svenska arbetare, säger Erland Olauson, avtalssekreterare och förste vice ordförande i LO och fortsätter:

-Det viktiga är att parterna gemensamt löst ett viktigt problem som är föremål för en statlig utredning. Vi kan gå till staten och säga att de kan lägga ner utredningen för vi har löst problemet åt dem.

Jan-Peter Duker fyllde i:

-Naturligtvis är detta en seger för partssystemet. Detta visar också att Svenskt Näringsliv tror på kollektivavtalsmodellen, tvärt emot vad det ibland framställs som. Vi har synpunkter på kollektivavtalen men vill värna om parternas autonomi och möjligheter.

Nu har förbundsparterna till den 31 oktober på sig att tydliggöra villkoren för utländska företag som är tillfälliga medlemmar i arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv.

Hos Sveriges Byggindustrier tycker man dock inte att överenskommelsen har någon verkan alls för byggbranschen. Systemet med tillfälliga medlemmar finns nämligen inte hos BI.

-Det är tydligt att uppgörelsen gäller tillfälliga medlemmar och enligt våra stadgar har vi inte tillfälligt medlemskap, säger Per Helgesson, förhandlingschef och vice vd, Sveriges Byggindustrier.

-Det är också så att all verksamhet i vår bransch är tillfällig. Man får ett jobb och utför det, sedan har man inget jobb förrän nästa projekt. Detta verkar vara mer anpassat för industrin, fortsätter Helgesson.

Jan-Peter Duker ser det dock inte som ett misslyckande om inte byggbranschen gör några anpassningar av avtalet.

-Är man överens inom en bransch om hur det ska fungera vore det märkligt med en anpassning. De får reda ut på förbundsnivå hur det ska vara, säger Jan-Peter Duker.

I uppgörelsen finns också tydligt angivet vilka försäkringar som utländska företag måste teckna och vilka de slipper för att inte betala dubbelt. Denna del beskrevs mest som en tolkning av EG-rätten.

Den delen kan dock få återverkningar om förhandlingar liknande de som fördes i Vaxholmskonflikten sker igen. Kollektivavtalet blir nämligen giltigt även för de företag som tecknar hängavtal med Byggnads och frågan om dubbla försäkringspremier diskuterades flitigt då.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.