Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

"Var särskilt noggrann om du har handlat plast utanför EU"

Publicerad: 5 april 2018, 04:00

Sverige saknar gränsvärden mot farliga kemikalier i byggprodukter och det finns en stor variation mellan olika plaster och vilka tillsatser som har använts. – Välj produkter som är med i Basta, Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Svanen, råder Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019

Kemikalieinspektionen föreslog att Sverige bör införa gränsvärden för farliga kemikalier i alla byggprodukter, inte bara de som innehåller plaster, år 2015. Förslaget lades efter ett uppdrag från regeringen om att undersöka behovet av nationella regler för farliga kemiska ämnen i byggprodukter. Trots det ligger rapporten fortfarande kvar på regeringens bord.

– Forskning har visat att farliga kemiska ämnen från byggprodukter kan spridas i inomhusmiljön. Vi föreslår nya regler i Sverige för att byggprodukter i golv, väggar och innertak ska bli dokumenterat säkra, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget.

En vanlig inomhusmiljö kan innehålla ungefär 500 organiska ämnen som kommer från byggprodukter, enligt Erik Gravenfors. En del av dessa ämnen kan orsaka cancer, allergier, sämre fertilitet och fosterskador. I flera andra EU-länder som Tyskland, Frankrike och Belgien, finns redan lagstiftning och gränsvärden inom området.

– Syftet är att bidra till en bättre inomhusmiljö. För att minimera eventuella handelshinder är reglerna utformade på samma sätt som i flera andra EU-länder, säger Erik Gravenfors.


PVC problematiskt

När det gäller plast är det känt sedan tidigare att bland annat PVC har varit problematiskt, särskilt de som innehåller mjukgörare (ftalater). Vinylgolv är ett exempel.

– Det är inte förbjudet med mjukgörare men golvbranschen har själva fattat ett proaktivt beslut om att sluta använda de farligaste mjukgörarna, säger Erik Gravenfors.

Andra problematiska ämnen i plaster som Erik Gravenfors lyfter fram är bromerade flamskyddsmedel och vissa stabilisatorer, till exempel blystabilisatorer. Det gäller enligt honom att dels granska om plasten innehåller skadliga tillsatser som används för att ge vissa egenskaper, men också om att känna till om plasten i sig innehåller skadliga byggstenar som riskerar att läcka ut. Polyuretan kan exempelvis avge ett kraftigt allergiframkallande ämne vid höga temperaturer, till exempel om någon skulle råka svetsa i materialet. Polykarbonat kan avge bisfenol A vid fuktighet och hög värme. Epoxiplaster är inget större problem i härdat tillstånd men uppträder på helt annat vis innan och under härdning.

– Epoxigolv är vanliga och epoxi används också vid relining av avloppsrör. Men sedan knappt två år tillbaka är det förbjudet att använda materialet vid relining av tappvattenrör, upplyser Erik Gravenfors.

LÄS MER: Plasten står i centrum

Det förekommer absolut en del farliga ämnen i plastbranschen, konstaterar Erik Gravenfors, men det viktiga är att veta huruvida de läcker ut eller inte.

– Plaster är ett material som har olika sammansättning. Det finns en stor variation mellan olika plaster och vilka tillsatser som har använts. Trä kan också vara problematiskt och avge flyktiga ämnen så som formaldehyd, aromatiska ämnen och allergiframkallande terpener. Metaller kan ha sina problem, ett exempel är VVS-delar där det har förekommit bly i olika mässingsdetaljer, säger han.

Har du någon rekommendation för den som vill använda plaster i sitt byggande?

– Välj produkter som är med i Basta, Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Svanen, de har kommit ganska långt. Inom EU finns tillståndssystemet Reach men det gäller bara tillverkning inom EU. Handlar man produkter utanför EU bör man vara noggrannare och ställa grundliga krav på leverantörerna, säger Erik Gravenfors.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.