Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Vattenskador i fritidshus dyrt för försäkringsbolagen

Publicerad: 16 september 2008, 15:08

Fukt- och vattenskador i fritidshus är ett betydligt större problem än inbrott och brand. Många skador inträffar på vintern när rör och pumpar fryser sönder och kostar försäkringsbolagen stora belopp, meddelar försäkringsbolaget If.


Enbart vattenskador i fritidshus kostar försäkringsbolagen omkring 200 miljoner kronor varje år. Hälften av skadorna inträffar mellan oktober och april.

Men några enkla handgrepp när stugorna bommas igen kan förhindra obehagliga överraskningar, enligt försäkringsbolaget If.
Behåll till exempel en grundvärme på 5 – 10 grader Celsius i huset.

Om värmen stängs av helt bör man inte ha värdefulla möbler, tavlor eller köksluckor i massiv furu i stugan, eftersom de riskerar att spricka när innertemperaturen höjs från - 20 till + 20 grader.

Om temperaturen stängs av helt bör man stänga av huvudvattenkranen och hälla frostskyddsmedel i vattenlåsen till handfat, golvbrunnar och toaletter. Ett alternativ är att tömma dessa på vatten.

Man bör också tömma varmvattenberedare och vattenledningar så att de inte fryser sönder. Be även någon granne att se till huset då och då, särskilt efter kraftiga stormar och regn, tipsar försäkringsbolaget.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.