Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Vattenskador kostar miljardbelopp

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Av Margareta Redlund

3 miljarder kronor. Varje år! Så mycket kostar det att åtgärda vattenskadorna i flerbostadshus. Värst drabbade är rekordårens fastigheter, som byggdes på 50- ,60- och 70-talen. Det visar en undersökning VVS-Installatörerna gjort i samarbete med ett antal försäkringsbolag och bostadsföretag.

Av Sveriges alla lägenheter i flerbostadshus är knappt hälften, cirka 1,3 miljoner, byggda under rekordåren 1951-1974. Slitna tätskikt och brister i ledningssystemen för vatten, värme och avlopp orsakar svåra vattenskador, som kostar stora pengar att åtgärda. VVS-installatörerna uppskattar att försäkringsbolagen och fastighetsägarna i snitt betalar närmare 60 000 kronor per skada.
Flest skador, 54 procent, orsakas av korrosion och läckage i ledningarna, 37 procent orsakas av utslitna tätskikt i våtrum och 9 procent av skadorna sker på grund av fel i utrustningen och i de flest fall är det diskmaskinen som är orsaken.

Hus byggda under perioden 1950 till 1975 är överlag i behov av upprustning. Det är inte bara våtrummen som är slitna utan fastigheterna i stort. Det är i grunden bra hus med rejäl stomme, bra lägen och vettiga planlösningar. Det kan därför i många fall löna sig med en totalrenovering även om det är ett jättearbete och kostar åtskilliga miljarder. Bara att ersätta och lägga om ledningssystemet skulle kosta runt 150 000 kronor per lägenhet.

-Nu har vi emellertid en jättechans att göra bra och säkra installationer och få vattenskadesäkra våtrum. Det skulle drastiskt minska antalet vattenskador, säger Rolf Kling, teknikansvarig vid branschorganisationen VVS-Installatörerna.

Han framhåller att det inte är vare sig dyrare eller svårare att utföra vattenskadesäkra installationer. Det handlar bara om god planering och att göra rätt från början, till exempel att läckage snabbt ska kunna upptäckas, att ledningarna lätt kan bytas ut och att antalet fogar minimeras och inte byggs in.

Varje år insjuknar upp mot 800 personer i legionella på grund av brister i vatteninstallationerna och för låg vattentemperatur. Den absolut största risken att bli smittad är hemma i den egna duschen.

-Det är enkelt att bygga legionellasäkert. Det är varken svårare eller dyrare, men kräver noggrannhet, säger Rolf Kling. Vi för nu en dialog med Boverket om att införa en egenkontroll som kan leda till att fastighetsägaren regelbundet måste läsa av vattentemperaturen för att motverka att legionellasmittan sprids.

VVS-Installatörernas vattenskadeundersökning i flerbostadshus har gjorts i samarbete med Länsförsäkringar, Folksam, If, Trygg Hansa och Byggkeramikrådet. Deltagande bostadsföretag är Bostaden i Umeå, Familjebostäder, Gavlegårdarna, Helsingborgshem, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Totalt bygger rapporten på 1 253 skador. Undersökningen finns att laddas ner från www.vvsi.se

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.