Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

522 miljarder till infrastrukturen

Publicerad: 16 oktober 2012, 07:19

Regeringen har lämnat över infrastrukturpropositionen till riksdagen. Det handlar om totalt 522 miljarder kronor för åren 2014–2025. Av dessa går 86 miljarder kronor till drift och underhåll av, samt återinvestering, i järnväg. Det innebär en ökning med drygt 20 miljarder kronor, eller 1,7 miljarder i snitt per år.


Resterande 281 miljarder går till nyproduktion. Här ingår bland annat Ostlänken, som ska möjliggöra snabbtåg mellan Stockholm och Linköping, och utbyggnad av dubbelspår på delar av sträckan Göteborg–Borås. Dessutom ska kommunikationerna mellan Stockholm och Skavsta samt Göteborg och Landvetter förbättras.

För att stötta gruvnäringen föreslår regeringen upprustning av Malmbanan och vägen mellan Pajala och Svappavaara. Sammanlagt investeras 3,5 miljarder kronor under åren 2013 till 2017 i gruvrelaterad infrastruktur.

I Stockholm vill regeringen en kombinationslösning med tunnelbana till Nacka och en östlig vägförbindelse, något som bland annat Stockholms Handelskammare välkomnar.

– Det är positivt för huvudstadsregionen att regeringen tydligt pekar ut tunnelbanan till Nacka som en viktig prioritering. Men att bara tillsätta en förhandlingsman med uppdrag att hitta alternativa finansieringsformer är inte tillräckligt för att klara det ekonomiska åtagande som krävs för att bygga ut tunnelbanenätet. Regeringen borde ha varit tydligare med sitt ansvar för hur tunnelbanan till Nacka ska finansieras, kommenterar Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.