Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Allt fler skåningar positiva till Citytunneln

Publicerad: 13 november 2009, 13:38

Årets attitydundersökning visar att sju av tio skåningar har en positiv inställning till Citytunneln.


Undersökningen visar också att en fjärdedel av Skåningarna kommer att förändra sitt resande när Citytunneln öppnar i december nästa år.

Sedan 1999 har skåningarnas attityd till Citytunneln undersökts. I årets undersökning säger 70 procent att de har en positiv inställning till projektet, vilket är en ökning med 3 procentenheter jämfört med förra årets mätning. 4 procent har en negativ inställning till projektet och 23 procent tar inte ställning i frågan. Av de som svarat negativt eller som inte tar ställning svarar 93 procent ja på frågan om de trots sin inställning kan acceptera att Citytunneln byggs

Undersökningen visar även att ju närmare projektet man bor desto positivare är man. 80 procent av Malmöborna är positiva, och de som bor eller arbetar nära någon av projektets arbetsplatser är ännu mer positiva. Vid Triangeln är till exempel 89 procent av de boende positiva och hela 94 procent av dem som arbetar nära Malmö C.

Undersökningen visar också att 81 procent av Skåningarna tror att Citytunneln kommer att påverka utvecklingen i Skåne positivt.

I årets mätning ställs också frågan om resandet kommer att förändras efter Citytunnelns invigning. 28 procent uppger att deras resande kommer att förändras något eller mycket när Citytunneln öppnat. Det finns geografiska skillnader. I Malmö, sydvästra och sydöstra Skåne är andelen som kommer att ändra sitt resande större – I Malmö 36, i sydväst 33 och i sydöst 34 procent.

Av dem som tänker förändra sitt resande uppger de flesta att de kommer att ta tåget oftare i stället för bilen. Många anser också att det blir enklare att ta tåget, att de tänker göra fler resor och att det kommer gå snabbare.

Undersökningen visar på ett ökat förtroende för hur projektet genomförs. Nio av tio har högt eller medelhögt förtroende för byggtekniken och drygt åtta av tio har förtroende för projektets öppenhet och ärlighet gentemot media och allmänheten. När det gäller projektets förmåga att styra och ha kontroll över projektets kostnader säger 69 procent att de har högt eller medelhögt förtroende, en ökning med åtta procentenheter jämfört med förra året. När de tillfrågade gör en sammanfattande bedömning säger 93 procent att de har ett högt eller medelhögt förtroende för projektet.

Undersökningen har gjorts av företaget GfK i Lund mellan 21 september och 4 oktober. 1400 telefonintervjuer har genomförts, fördelade på 1000 personer i hela Skåne samt 400 som bor eller arbetar intill Citytunnelns arbetsplatser.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.