Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Anna har startat tunnelborrningen igen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Efter drygt två månaders genomgång och service har nu den ena av Citytunnelns två tunnelborrmaskiner åter startat borrningen. "Den andra etappen, mellan Triangeln och Malmö C, kommer att innebära skarpare kurvor och mer vatten än tidigare, men det känns som vi står väl rustade", säger Johan Brantmark, biträdande projektledare på delprojekt Tunnlar.


Den sista borrsträckan är något kortare än den förra. Från Holma till Triangeln var det cirka 2,7 kilometer, till Malmö C är det 1,9 kilometer.
- Vi kommer att borra i snävare kurvor vilket ställer stora krav på tunnelborrmaskinernas besättning. De ska hålla riktningen och bygga tunnelringar med den precision och noggrannhet som de hittills har gjort, säger Johan Brantmark.

- När vi närmar oss Öresund kommer kalkberget också att innehålla mer vatten och vi kommer att gå under Malmös kanaler. Det är omständigheter som gör arbetet lite mer komplicerat. Men hos entreprenören MCG finns det stor kunskap om tunnelborrning och tillsammans med de erfarenheter vi har från första etappen känns det som vi står väl rustade.

Borrsträckan fram till Malmö C berör fler Malmöbor eftersom maskinerna kommer att borra under betydligt fler bostadshus än hittills.
- Erfarenheter från den första borrsträckan är att borrningarna kommer att märkas. Det är så kallat stomljud, det vill säga vibrationer som fortplantar sig upp i byggnaderna ovanför. Men hur starkt stomljudet blir är svårt att förutse. Det beror dels på kalkbergets hårdhet, vilket varierar, och dels på hur husen ovanför är byggda, säger Johan Brantmark.

- Borrningarna kommer att märkas under några dagar när maskinen passerar. Ingen ska behöva bli överraskad. Vi informerar i förväg de som kan komma att känna av stomljud från borrningen, säger Johan Brantmark.

Annas systermaskin, Katrin, beräknas starta borrningen inom några veckor. Hon genomgår nu samma service som Anna fått. De båda tunnelborrmaskinerna beräknas komma fram till Malmö C till sommaren med någon månads mellanrum.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.