Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Arkitekter skapar framtida järnvägskoncept

Publicerad: 19 maj 2010, 16:10

Jernusen har givit fyra arkitektkontor parallella uppdrag för att skapa designen av moderna och hållbara verkstadsbyggnader i järnvägsmiljö.


Jernhusen är en stor ägare av stationer och underhållsdepåer och satsar drygt fem miljarder under den kommande tioårsperioden på att bygga ut kapaciteten av underhållsdepåer i Sverige. Fyra svenska arkitektkontor ska nu skapa koncept för "underhållsdepå-miljöer som håller hög arkitektonisk klass och samtidigt smälter in i sina närområden" till Jernhusen.

Jernhusen hade en intresselista av 30 välmeriterade arkitektkontor. Följande fyra valdes ut:
. Sandell Sandberg
. Malmström & Edström
. Thorbjörnsson Edgren
. Yaj Arkitekter

– Vi ser fram emot kreativa gestaltningar av de här fyra kontoren så att vi kan skapa omtalade depåer att vara stolta över framöver säger Daniel Daagarsson, chef Affärsområde Depåer, Jernhusen, i ett pressmeddelande.

Jernhusen har som ambition att utveckla hållbara byggnader som både ser bra ut arkitektoniskt och samtidigt är hållbara och miljösmarta så att verkstäder och andra byggnader i järnvägssektorn kan återfå den status som de en gång hade.
Många gamla industrilokaler och underhållsdepåer, som exempel CV-området i Örebro och gamla vagnhallen Hagalund i Solna, är i dag byggnadsminnesmärkta med anledning av sin arkitektur. Senare års industri- och verkstadslokaler saknar troligtvis kvaliteter för att kunna uppnå detta.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News