Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Asfaltsläggare får bakläxa av Skatteverket

Publicerad: 18 februari 2019, 10:07

Foto: Peab

Peab Asfalt ska betala 30 000 till Skatteverket efter en kontroll där två personer jobbade utan att vara inskrivna i personalliggaren.


När Skatteverket i januari gjorde ett kontrollbesök hos en av Peab Asfalts arbetsplatser i Solna upptäckte myndigheten att de två asfaltsläggare som asfalterade gatan inte var inskrivna i personalliggaren.

På frågan om varför de inte var inskrivna i personalliggaren svarade en av arbetarna att ingen hade informerat dem om att det fördes en liggare för arbetsplatsen.

Skatteverket frågade också byggherren som anlitat Peab Asfalt om vilka rutiner som gäller om en ny entreprenör behöver nyregistrera sig. Svaret blev att entreprenören  behöver meddela vilka som ska arbeta så att de kan ges behörighet för att kunna ges behörighet för att kunna registreras i personalliggaren.

Skatteverkets bedömning är att det inte är en giltig ursäkt att asfaltsläggaren inte ska ha fått information om personalliggare, utan anser att entreprenören själv ska vidta åtgärder för att ta reda på var utrustning för att föra personalliggare finns.

Kontrollavgiften för att inte ha fört personalliggare fram till kontrollen är 12 500, men eftersom Skatteverket knappt två månader hade kontrollerat Peab Asfalt och hittat samma brist tas en förhöjd avgift på 25 000 kronor ut. Dessutom tas 2 500 kronor ut i avgift för vardera av de två asfaltsarbetarna för att de inte skrivit in sig i personalliggaren vid kontrollen. Totalt ska Peab Asfalt alltså betala 30 000 kronor i kontrollavgift till Skatteverket.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.