Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Avbräck för Citybanan

Publicerad: 18 Juni 2008, 08:06

Arbetet vid Citybanan i Stockholms city kommer stå stilla ytterligare ett halvår.HD kräver komplettering av miljökonsekvensbeskrivningen av vattenverksamheten vid Bangårdstunneln vid Centralstationen.


Den cirka 500 meter långa Bangårdstunneln i centrala Stockholm har legat nere mer än ett år. Efter ett beslut i Högsta Domstolen (HD) i fredags ser stoppet ut att bli ännu längre.

-Den direkta konsekvensen är att den arbetstunneln kommer stå still ytterligare ett halvår, säger Kjell-Åke Averstad, projektchef för Citybanan.

Arbetet stoppades sedan Miljööverdomstolen avvisat Banverkets ansökan om att få leda bort grundvatten från tunneln vid Stockholms Central. Beslutet överklagades och det är denna överklagan som HD nu avvisar.

Beslutet innebär att Banverket måste lämna en ny miljökonsekvensbeskrivning över denna del av Citybanan, med merarbete och fördyringar som följd. Exakt hur mycket dyrare projektet kommer att bli är inte klart, men varje dag arbetet ligger nere kostar pengar.
-Hittills har förseningarna kostat ett trettiotal miljoner kronor. Det finns även indirekta kostnader så vi inte har sett hela koncekvensen av detta än. säger Kjell-Åke Averstad.

Banverket tycker att domen är svårtolkad.

–Högsta domstolen har prövat de formella förutsättningarna men har egentligen inte gått in på någon prövning av sakfrågan. De delar som Miljööverdomstolen nu vill ha in i miljökonsekvensbeskrivningen i målet för vattenverksamheten har Banverket redan redovisat i Järnvägsplanen men kommer nu även att ges in i målet, säger Banverkets chefsjurist Charlotta Lindmark.

Arbetet med att komplettera miljökonsekvensbeskrivningen har redan påbörjats, men HD-domen kan också påverka de övriga vattenmål som pågår på Norrmalm. Det är dock för tidigt att säga hur stor tidspåverkan detta leder till.

Övriga prövningar av projektet pågår dock som planerat. För hela Södermalm och sträckan fram till Riddarholmen är också alla tillstånd för vattenverksamheten klara. Det innebär att den pågående entreprenaden för betongtunneln under Söderström fortsätter som planerat.

Trots förseningarna räknar Kjell-Åke Averstad räknar med att att hela projektet ska vara klart till 2017 som planerat.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.