Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Avtal för snabbtåg klart för Lund

Publicerad: 30 maj 2016, 12:00

Lund får en station till om snabbtågen blir verklighet. På denna bild Lunds nuvarande station. Foto: Anton Holmquist och Pauline Gyllengam.

Lund lovar bygga 15 000 bostäder och får i utbyte station för snabbtåg och pengar till spårväg inom Lund.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur


Lund blir den första kommunen som får en samlad överenskommelse med Sverigeförhandlingen. Vad som ingår i avtalet avslöjades under måndagen. Det handlar om en central station för snabbtåg, spårväg ut till European Spallation Source (ESS) och satsningar på cykelåtgärder som delvis bekostas av staten. Motprestationen för Lund blir att bygga 15 000 bostäder och bidra med 120 miljoner kronor till höghastighetssatsningen.

– I Lund har vi i dag ett paket som främjar både ett bättre och mer robust järnvägssystem för hela Sverige samt kollektivtrafik- och cykelåtgärder som stödjer en resurseffektiv stadsutveckling i Lund. Det är viktigt att Lund fortsättningsvis kan växa och utvecklas och dagens överenskommelse om 15 000 nya bostäder är glädjande, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Sverigeförhandlingen har i och med detta överenskommelser med åtta kommuner som tillsammans lovat bygga 80 000 nya bostäder. Förhandlingar pågår med 16 kommuner och två flygplatser längs sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

– Framöver blir det möjligt att resa mellan Lund och Stockholm på cirka 2 timmar 20 minuter och mellan Lund och Jönköping på 1 timme. I dag tar det cirka 4 timmar och 15 minuter respektive 2 timmar 30 minuter att ta tåget dessa sträckor, säger HG Wessberg förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Första formella avtalen för Sverigeförhandlingen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev