Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Banverket rustar gruvjärnväg

Publicerad: 13 januari 2009, 13:54

Banverket satsar 35 miljoner kronor på att rusta järnvägssträckan Örbyhus-Hargshamn när gruvdriften i Dannemora i Uppland återupptas.


Gruvdriften i Dannemora gruva i Uppland ska återupptas. Malmen ska skeppas ut från Hargs hamn och därmed är en upprustning av järnvägssträckan Örbyhus-Hargshamn nödvändig.

Andra satsningar blir också aktuella, som buller- och vibrationsskydd med mera.

På tisdagen undertecknades en avsiktsförklaring mellan Banverket, Dannemora Magnetit AB, Hargs Hamn AB, Holmen Paper AB, Östhammars kommun, Norrtälje kommun samt Regionförbundet Uppsala län.

Arbetet går nu vidare med att ta fram ett genomförandeavtal, vilket ska vara klart i juni 2009.

– Det här är ett mycket bra exempel som tydligt visar att Banverket är en samhällsbyggande part som bidrar till utveckling och tillväxt. Jag är väldigt glad över att vi har kommit så här långt och ser nu fram emot att parterna tillsammans arbetar fram ett genomförandeavtal, sa Banverkets generaldirektör Minoo Akthtarzand i samband med undertecknandet av avsiktsförklaringen.

Banverket satsar cirka 35 miljoner kronor i upprustning av järnvägssträckan. Dannemora Magnetit och Östhammars kommun satsar cirka 15 miljoner kronor. På sikt kommer ett nytt signalsystem att behövas till en kostnad av cirka 60 miljoner kronor vilket ska finansieras genom brukaravgifter i samband med användning av banan.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.