Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Banverket vill gå vidare med Cembinder

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Banverket vill gå vidare och använda det mineralbaserade tätningsmedlet Cembinder i större skala vid tunnelbygget genom Hallandsås. I går informerade Banverket länsstyrelsen och Båstad kommun om planerna, som omfattar injektering av upp till 173 ton Cembinder i den norra delen av tunneln. Myndigheterna har sedan en månad på sig att yttra sig om planerna.

Cembinder är ett kiselbaserat medel med tillsats av koksalt som tagits fram av Akzo Nobel, Eka Chemicals AB. Det är en sorts vattenglas liknande det som förr användes vid konservering av ägg. Medlet testades vid Hallandsås första gången i januari 2003 i samarbete med forskare från Chalmers. Tidigare i år genomfördes ett andra försök med 23 ton Cembinder och det är utvärderingarna från de försöken som visar så lovande resultat att Banverket vill gå vidare.

Ett annat tätningsmedel för mycket stora och mycket vattenförande sprickor är också under utvärdering. CarboPur är liksom Cembinder avsett att täta tunneln under byggfasen. Den permanenta tätningen kommer att bestå av lining av betongelement.

Mindre lyckade blev testerna med en blandning av cement och bentonitlera som skulle användas vid förstärkningen av den geologiskt problematiska Möllebackszonen. Under försök med så kallad styrd långhållsborrning i juli 2003 gick någonting fel och en blandning av cement och bentonitlera läckte ut i Lyabäcken. Händelsen är under utredning av polis och åklagare i Malmö.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.