Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Beslut på väg om nya Slussen

Publicerad: 7 december 2011, 09:40

På måndag väntas Stockholms kommunfullmäktige klubba detaljplanen för omdebatterade nya Slussen.


Evighetsfrågan om Slussens framtid ser ut att vara på väg mot sitt slut. På måndag den 12 december klubbas med allra största sannolikhet detaljplanen för Nya Slussen i Stockholms kommunfullmäktige.

Samtliga av alliansens 52 ledamöter förväntas rösta ja. Planen var uppe för beslut redan förra måndagen men då bordlades frågan av minoriteten.

De här sista veckorna inför fullmäktigebeslutet har debatten hettat till igen. För några veckor sedan presenterade Stockholms kulturelit ett motförslag, Kulturslussen, och Benny Andersson skrev ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin (M) i Dagens Nyheter där han varnade Nordin för att "bli ihågkommen som den värsta marodören i Stockholms historia".

Sten Nordin och Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd (M) svarde i i Svenska Dagbladet:
"Dagens Slussen måste rivas! Det behövs inga fler utredningar. Vi har ett genomtänkt förslag och att inte fatta beslut, att skjuta upp, är att inte våga eller vilja ta ansvar".

Kulturslussens idé bygger på att separera trafiken och låta gång- och cykeltrafiken gå på ömse sidor om trafiklederna. Förslaget innehåller bussterminal i kajplan, en saluhall vid Stadsgården, ett ungdomskulturhus, en 200 meter lång kajscen, kajpromenad, vattenskulpturer och en flytande restaurang.

Det politiska intresset, även hos oppositionen, för Kulturslussen har dock varit svalt.

Som det ser ut nu – förutsatt att planen klubbas i fullmäktige på måndag – kommer nya Slussen att byggstarta 2013 för att sedan stå klar 2022. Men då återstår ändå politiska risker för projektet, framför allt kring och efter valåret 2014.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.