Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

BI om regeringens extrasatsning på infrastruktur: Rätt väg att gå

Publicerad: 11 september 2008, 14:19

Rätt väg att gå, tycker BI om regeringens närtidssatsning infrastrukturen.– Positivt och nödvändigt, säger Lars Jagrén, BI:s chefekonom.


Sveriges Byggindustrier (BI) har länge påpekat bristerna i landets väg- och järnvägsnät och den negativa påverkan det har för förutsättningarna för tillväxten.

Enligt Lars Jagrén, avgående chefekonom på BI, har Sverige satsat mindre pengar på infrastrukturinvesteringar än andra jämförbara länder.

– Även underhållssatsningarna har varit låga. Dagens nivåer räcker inte ens till för att bevara de redan gjorda investeringarna. Detta är något som de flesta bil-, järnvägs- och pendeltågsresenärer dessvärre alltför väl känner igen i form av köer, förseningar och i värsta fall olyckor, säger Lars Jagrén.

Dagens besked visar att regeringen gör samma analys om att dagens transportsystem inte fungerar vare sig för industrin eller på arbetsmarknaden.

De ökade anslagen är det han anser vara mest positivt.
– Det är också positivt att satsningen fokuserar på den bristande transportstrukturen runt storstäderna, där problemen på vissa håll närmar sig en ”trafikinfarkt”, säger Lars Jagrén.

Däremot saknar BI:s chefsekonom tydligare formuleringar kring alternativa finansieringsformer.

– Problemet med den budgetprocess som finns idag är att det lätt blir ryckigt oavsett om man tillför eller tar bort pengar. Det gör det svårt för vägverket och banverket att göra upphandlingar.

BI skulle hellre se en speciell budgetprocess för infrastrukturinvesteringar där långsiktiga investeringar i transportsystemen skrivs av utifrån deras livslängd på samma sätt som företag gör.

MARIANNE SILÈN
NOMI MELIN LUNDGREN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.