Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bildspecial: Här är megaborren som ska gå under Stockholm

Publicerad: 23 januari 2020, 05:00

Foto: Tomas Ärlemo

En 240 meter lång och 1 000 ton tung tunnelborrmaskin påbörjar snart arbetet med att borra en tunnel från Danderyd till Hammarby Sjöstad. Det är Svenska kraftnät som ska dra en ny nätförbindelse för att säkra Stockholms elförsörjning.


I februari börjar anläggningen av Svenska kraftnäts 13,4 kilometer långa tunnel där nya kablar ska läggas för att klara strömförsörjningen i Stockholmsregionen.

Det statliga verket har valt att använda borrteknik i stället för traditionell sprängning. Metoden är ovanlig i Sverige. Men tekniken är väl beprövad i ett stort antal tunnelprojekt världen över.

– Det finns flera skäl till att vi borrar och inte spränger. Den främsta orsaken är att minska den negativa påverkan på omgivningen. Den är miljömässigt skonsammare. Vi behöver inte heller anlägga arbetstunnlar, vilket skulle medföra ytterligare påfrestningar på närmiljön och innebära fördyrningar, säger Per Eckemark, chef för Svenska kraftnäts nätdivision, i ett pressmeddelande.

Foto: Tomas Ärlemo

Borren, som har fått namnet Elektra, kommer att gå 50-100 meter under gator och vatten, med en hastighet av 100 meter per vecka i genomsnitt.

Tunneln blir fem meter i diameter och det kommer att ta fyra år för Elektra att borra. Därefter ska 400 kilovolt kablar installeras. 2027 väntas projektet vara klart.

Budget för tunnel och kablar uppgår till cirka 3 000 miljoner kronor.

Relaterade artiklar

Här börjar megaborren sin resa

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.