Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Bilfinger Berger projekterar tunnel

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Tyska Bilfinger Berger har fått kontraktet för projektering av ett 150 meter långt tunnelparti i Norra Länkenprojektet i Stockholm. Kontraktet innehåller även en option för utförandet.

Etappen är den längdmässigt minsta av de fem anläggningsetapper som nu projekteras (tidigare kontrakt har gått till Ramböll och Sweco/Carl Bro) men desto mer tekniskt avancerad. Tunnelpartiet ska byggas underinfrån utan att markytan rörs och detta ska ske genom att tio betongrör med en invändig diameter på två meter pressas in i bredd med hjälp av hydraulkraft för att bilda tunnelns tak. Därefter byggs tre pilottunnlar varifrån man kan bygga in glidbalkar för att bära upp taket. Sedan man kompletterat med stödväggar byggs sedan själva tunneln inuti stödkonstruktionen. De två tunnelrören blir 15 meter breda och åtta meter höga.

Projekteringen börjar den 11 juli och ska vara färdig innan årsskiftet.

Norra Länkenprojektet omfattar i sin helhet elva kilometer tunnlar samt två kilometer ny väg med mittremsa över jord. Tunnelsystemet skapar en ny förbindelse till Värtahamnen och Frihamnen och avlastar därmed Norrtull, Roslagstull, Valhallavägen och Lidingövägen från en stor del av den intensiva trafik - inklusive mycket tung trafik med många farliga transporter - som i dag ofta proppar igen gatunätet.

Den första delen av Norra Länken, mellan Karlberg och Norrtull, invigdes redan 1991.
Fortsättningen i tunnel stötte emellertid på patrull i planprocessen. Efter mer än ett decennium av överklaganden och överprövningar i alla tänkbara instanser kommer nu fortsättningen att byggas.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.