Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

BIM tar täten när Förbifarten ska upphandlas

Publicerad: 21 februari 2014, 08:29

Det drar ihop sig för entreprenadupphandlingarna till Förbifart Stockholm. De första förfrågningsunderlagen för jätteprojektet, värt 27,6 miljarder kronor, går ut i veckan. Och det är BIM som gäller.


Det drar ihop sig för entreprenadupphandlingarna till Förbifart Stockholm. De första förfrågningsunderlagen för jätteprojektet, värt 27,6 miljarder kronor, går ut i veckan. Och det är BIM som gäller.

Förra veckan arrangerade Trafikverket ett modellseminarium som en slags plattform för hugade anbudsgivare. Ett 80-tal representanter från de stora bygg- och konsultbolagen var på plats – inklusive ett stort antal utländska aktörer.

– Förfrågningsunderlagen kommer till största delen att baseras på digitala modeller istället för ritningar. En viktig poäng är att förfrågningsunderlaget är verktygsneutralt. Marknaden ska själva kunna välja de verktyg och programvaror som de tycker passar, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm.

En stor del av entreprenaderna blir totalentreprenader, inklusive de sex stora huvudentreprenaderna för tunnlarna där prekvalificeringsrundorna startar inom kort.

– Vår BIM-strategi för Förbifarten utgår från att vi vill ha bättre projektering, säkrare projektkalkyler, lägre kostnader och en ökad goodwill för anläggningsbranschen, säger Johan Brantmark.

Kring vår/sommar 2014 påbörjas arbeten såsom förstärkningsarbeten, etablering av arbetsplatser och bullerskyddsåtgärder mm.  Kring årsskiftet 2014/2015 beräknas arbetstunnlar och tillfällig hamnanläggning i Sätra/Skärholmen börja byggas. De större entreprenaderna beräknas starta våren 2015.

Totalt kommer Förbifart Stockholm att innehålla ett 50-tal entreprenader – totalentreprenader och utförandeentreprenader – i olika storlekar.

– Den digitala modellen kommer att stå i centrum. Men det är ingen jätterevolution. Vi har ju våra regelverk att följa och det kommer att förekomma att modellen kompletteras med ritningar. Vi är mitt inne i en utveckling där vi fundamentalt ändrar vårt sätt att upphandla, säger Johan Brantmark.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.