Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Borlängehus putsas upp med partnering

Publicerad: 18 oktober 2012, 09:24

Vid Betesgatan i Borlänge pågår ett partneringsamarbete mellan Skanska och Tunabyggen. Flerbostadshusen rustas upp och byggs till. Samtidigt får de lägre energianvändning, bättre utomhusmiljö och ökad tillgänglighet.


Miljonprogramshusen vid Betesgatan i Borlänge genomgår en omfattande upprustning. Cirka 280 lägenheter renoveras samtidigt som cirka 65 nya bostäder skapas genom att de befintliga huskropparna byggs på med en våning. Husen kompletteras också med nya hissar vid varje entré. Projektet genomförs i fem etapper.

– Vi håller på att avsluta arbetet med etapp fyra och ska snart påbörja etapp fem. Helt klara blir vi 2014, berättar Niclas Gustavsson på Skanska.

Projektet är ett partneringsamarbete mellan Skanska och byggherren Tunabyggen.

– Eftersom husen som ingår i projektet är ganska lika varandra har vi lärt oss mycket från etapp till etapp. Det hade varit betydligt svårare att ta vara på den kunskapen om vi inte hade haft ett partneringsamarbete, kommenterar Niclls Gustavsson.

Husen vid Betesgatan får nya stammar och ytskikt. Men i projektet ingår också energieffektivisering, tillgänglighetsanpassning och fokus på trygg boendemiljö. Tack vare nya fönster, ett nytt FTX-system för ventilation och tilläggsisolering av fasaden kan energianvändningen minska från cirka 155 till 91 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Vi tilläggsisolerar utvändigt på vissa fält. Fasadteglet är i bra skick så det lämnar vi som det är. Men fälten med eternit måste saneras och där passar vi på att tilläggsisolera. Det lönar sig även om vi inte isolerar hela fasaden, säger Niclas Gustavsson.

Gårdar och lekplatser i området rustas upp samtidigt med husen. För att ytterligare förbättra yttermiljön ersätts de gamla garagelängorna med nya vända mot bostäderna.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.