Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

BOT-väg öppnar två månader före plan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Nya E39 mellan Klett och Bårdshaug utanför Trondheim i Norge kommer att öppnas redan den 30 juni, två månader tidigare än planerat. Då var redan den ursprungliga planen, att den 22 kilometer långa vägen med sju tunnlar på sammanlagt 10 580 meter och fyra broar på sammanlagt 640 meter skulle byggas på 29 månader, att betrakta som rekordkort.

Projektet är det första större vägbygge i Norge som genomförs genom Offentlig Privat Samarbeid, OPS - eller PPP som det brukar heta utanför Norge. Vägen byggs och förvaltas sedan under 25 år av det privata bolaget Orkdalsvegen AS med Skanska Norge som totalentreprenör. Skanska är genom sitt BOT-bolag även hälftenägare i beställarföretaget, tillsammans med brittiska Laing Roads.

Orkdalsvegen är det första av tre större vägprojekt i Norge som genomförs som OPS-projekt för att Statens Vegvesen vill pröva om modellen innebär en effektivare byggprocess. Erfarenheterna så här långt är mycket goda.

Den nya vägen kommer att ha så kallad bompeng, det vill säga vägavgift, under 15 år räknat från 2002. Detta har emellertid ingenting med finansieringsmodellen att göra utan är vanligt förekommande på nya norska vägar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.