söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Branschen positiv till nya järnvägspengar

Publicerad: 9 april 2015, 07:10

För att få ordning på järnvägssystemet krävs inte bara mer pengar utan även en bättre styrning och uppföljning från Trafikverkets sida, hävdar branschen.

Ämnen i artikeln:

vårbudgetTrafikverketinfrastrukturjärnvägjärnvägsunderhåll

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


I vårändringsbudgeten presenterade regeringen en satsning på järnvägsunderhållet. 620 miljoner kronor tillkommer redan i år. Därefter investeras 1,24 miljarder årligen fram till 2018. Robert Röder, vd för Strukton Rail, ser positivt på de nya pengarna men säger samtidigt att för att återupprusta hela järnvägen räcker pengarna inte till.

– Extrasatsningen löser inte järnvägens problem men volymen pengar börjar närma sig en nivå där järnvägssystemet inte blir sämre för varje år som går.

Han fortsätter:

–De extra anslagen är en bra start men det handlar även om att Trafikverket måste skaffa sig en övergripande analys om vad som behövs i ett livslängdsperspektiv. De behöver mer tid för att få till en fungerande underhållsplanering, säger Robert Röder.

Tågförseningarna kostar samhället 5 miljarder kronor om året, enligt Trafikverkets egen analys. Sverige har i den internationella rankingen, gjord av World Economic Forum, halkat efter en rad andra länder både vad gäller den övergripande kvaliteten på infrastrukturen och järnvägarna de senaste åren. Samtidigt har järnvägstrafiken ökat med 97 procent sedan 1991. Robert Röder anser att de viktigaste satsningarna med de nya medlen bör gå till det som märks i vardagen för resenärer och godsköpare.

–De viktigaste prioriteringarna nu är punktligheten, de mest trafikerade sträckorna för persontåg och de tunga godsstråken.

Strukton är ett av flera företag som nu vill ta del av de ökade anslagen.

–Vi har bra kapacitet att leverera idag, vi lider av att det inte har satsats på järnvägen under senare år och klarar att sälja in mer. Men om det blir större volymer om några år kommer vi att behöva anställa folk, det är en positiv utveckling, säger Robert Röder.

Även Sveriges Byggindustrier anser att det krävs ännu större satsningar för att få en god kvalitet i järnvägssystemet.

–För att råda bot på de kvalitetsbrister som finns är det nu viktigt att Trafikverket ställer tydliga krav och har resurser att följa upp sin kravställan vid upphandlingar, säger vd Ola Månsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev