måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bro blev startskott för historisk byggboom

Publicerad: 19 december 2016, 06:13

Bild 1/4  Johan Lindstammer, marknadsförare på Sundsvalls kommun, är en av centralgestalterna bakom kommunens lyckade informationskampanj på samhällsbyggnadsområdet. Foto: Johanna Norin

Flytten av E4 till nya Sundsvallsbron har skapat den största byggboomen i Sundsvalls historia. Ett av de projekt som nu börjar ta form är Norra kajen. ”I början ringde jag runt till 60 olika företag för att få någon att bygga, nu har vi flera som vill bygga i området”, säger Christer Ersson, vd för Norra Kajen Exploatering.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Uppsalaföretaget Lillskär var första privata byggherren att nappa på ett projekt på Norra kajen. Det blev en startgnista – både för företagets egen verksamhet och för byggandet i Sundsvall.

Lillskärs projekt på Norra kajen som just nu är i full produktion var företagets första. De hade hört talas om att det fanns planlagd mark i väldigt bra läge i Sundsvall som kommunen försökt sälja utan att det lyckats.

När Lillskär såg att Mitthem redan byggde på Norra kajen och räknade med att kunna ta ut relativt marknadsmässiga hyror vågade de satsa.

– Vi gjorde ingen vetenskaplig analys av läget, vi gick på magkänslan att det måste finnas ett uppdämt behov av nyproduktion i Sundsvall och det visade sig stämma, säger Tore Berglund, vd Lillskär.

Det gick mycket fortare än förväntat för företaget att sälja sina bostadsrätter och det inspirerade andra byggherrar.

– Jag tror att det att vi kom igång gjorde att andra också vågade satsa i Sundsvall, säger Tore Berglund.

Att ett antal nya projekt nu är på gång har lett till en lugnare takt i försäljningen igen. För Lillskär har dock starten de fick i Sundsvall bidragit till att företaget vuxit.

– Från att vara ett litet bostadsutvecklingsföretag med Sundsvall som första projekt har vi nu 500 byggrätter i vår portfölj. Vi har alltid kunnat använda Sundsvallsprojektet som referens, säger Tore Berglund.

Ofrivillig stadsutveckling

Snön har fallit tung över Sundsvall när Byggindustrin besöker Norra kajen tillsammans med Christer Ersson, vd för Norra Kajen Exploatering. NCC:s personal samlar ihop det sista efter färdigställandet av det första projektet som byggts i området – ett trygghetsboende som är Sveriges största med 149 lägenheter. Intill dem riggas ställningar för de hus som SBG Fastigheter snart ska börja bygga. Christer Ersson visar även upp de hus som Lillskär jobbar med. Man har kommit upp till sjätte våningen nu.

– Husen står egentligen ute i vattnet och det kan bli tre sådana hus. Alla lägenheter kommer att vara genomgångslägenheter och ha sjöutsikt. Här under snön finns en park, säger Christer Ersson.

Sundsvall råkade 1888 ut för en mycket ofrivillig stadsutveckling då hela stan brann ner. Som tur var hade stans träpatroner försäkrat husen ordentligt och kunde bygga upp nya vackra stenhus – Stenstan – som nu är Sundsvalls stolthet.

Nu, nästan 130 år senare, står staden inför en ny omvandling. Många städer i Sverige växer, men det är inte alltid man kan bygga nya bostäder så centralt som i Sundsvall. Sedan E4 flyttat upp på nya Sundsvallsbron som syns på andra sidan det gråa, kalla vattnet har en mängd nya möjligheter öppnat sig.

– Trafiken på E4 har minskat med en tredjedel. Det gör stor skillnad. Dessutom skär E4 inte längre av staden. Nu vågar vi bygga i de här lägena, säger Christer Ersson.

Uppsving för bostadspriserna

Det byggdes mycket i Sundsvall på 90-talet. Men sedan kom krisen och det tog lång tid för bostadsmarknaden att återhämta sig. För bara tio år sedan kostade en bostadsrätt 30 000, för fem år sedan 100 000. Men i samband med Norra kajen hände något med priserna. Projektet började planeras redan 2007 men möjliggjordes av beslutet om E4-flytten. Mitthem var först ut med att bygga och när Lillskär släppte sina bostadsrätter var spänningen stor. Skulle Sundsvallsborna vilja köpa?

– Det hade varit lite avvaktande känsla först. Men när försäljningsdagen kom tältade folk för att teckna kontrakt. Nu betalar man 2–4 miljoner för en lägenhet i Sundsvall och det har även gjort att priserna utanför stan gått upp, säger Christer Ersson.

Detta löste även upp proppar i bostadsprojekt på andra platser och nu byggs det för fullt i staden. Bland annat i Inre Hamnen, där Christer Ersson själv bor. Planen är även att bygga ut Södra kajen så att staden växer både åt norr och söder. Förutom ytterligare bostadsprojekt pågår även stadsutveckling, infrastrukturprojekt, utveckling av studentcampus och planering av ett nytt resecentrum. Byggherren Nybergs vill även bygga ett 35 våningar högt hus i innerstan, något som dock mött många protester.

Alla byggen i Sundsvall kommer sätta sin prägel på stan lång tid framöver. Men Christer Ersson tycker det är bra att det byggs mycket på en gång.

– Då kan man samtidigt satsa mycket på omgivningar som parker och cykelvägar som kommer alla till nytta, säger han.

Digitalt föredöme

Sundsvalls kommuns digitala satsningar i samband med utbyggnaden av Sundsvall har fått flera pris. Bland annat ett nationellt designpris för informationskampanjen.

– Det är inte så ofta stadsbyggnadsprojekt uppmärksammas på det sättet, så det har varit jättekul, säger Johan Lindstammer, marknadsförare på Sundsvalls kommun.

Det fanns en bred politisk enighet om att bygga ut Sundsvall. I strävan att få med Sundsvallsborna på tåget har Sundsvall helt frångått klassiska medieannonser och jobbat digitalt. På webbsidan www.sundsvallväxer.se har de lagt ut informativa kartor om var och hur och när det byggs. Man har också låtit sundsvallsprofiler – kommunalråd, bloggare, med flera – läsa in podcasts i form av en stadspromenad på temat framtidens Sundsvall på sidan www.nyasundsvall.nu.

– Vi marknadsförde dessa podcasts dels via sociala media och dels genom att placera ut pappersdockor av profilerna i naturlig storlek på strategiska platser i stan. På bilderna fanns en webbadress som man kunde skriva in. Vi hoppades på att få 8 000 besökare på webben, och det målet passerade vi för länge sedan, säger Johan Lindstammer.

Även tidigare har kommunen fått pris, då för arbetet med RIGES – Regional Innovativ GIS- och E-tjänstsamverkan – där fem kommuner i Västernorrland gick ihop för att ta fram en smidig GIS- och kartjänst för bygglovsansökan.

– Detta jobbar vi nu vidare med i projekt E-samverkan där samtliga kommuner i Västernorrland samt Hudiksvall och Nordanstig samverkar för att skapa nya e-tjänster med medborgarnytta i fokus, säger Johan Lindstammer.

Byggprojekt i Sundsvall

Detta byggs och planeras i Sundsvall just nu:

Norra kajen: Ny stadsdel.

Södra kajen: Ny stadsdel som blir en förlängning av Stenstan, granne med havet.

Norra Stenstan: Stadsutveckling. Planprogram under arbete.

Norrmalm/Alliero: Stadsutveckling med både bostäder och verksamheter.

Åkroken och Grönborgsområdet: Universitetsområdet växer med bostäder, grönområden och verksamheter.

Höghus: Byggherren Nybergs vill bygga ett Gert Wingårdh-ritat 35-våningshus i centrala Sundsvall.

Sidsjö: Kommunen låter fyra pilotfamiljer bygga villor i form av ”Grönt boende”.

Sundsvalls logistikpark: Byggs ut för att möta näringslivets ökade transportbehov.

Sundsvalls resecentrum: Nytt byggs vid den nuvarande centralstationen.

Ostkustbanan: Dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall.

E14: Rustas upp.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev