söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bro, bro, breja: 15 aktuella upphandlingar – och historien bakom kändisbroarna

Publicerad: 19 juli 2023, 05:00

Foto: Mattias de Frumerie

Staten och kommunerna handlar upp broar på löpande band. Vi listar anbudsgivare och summor i 15 aktuella brobyggen runtom i landet och går igenom historien om de mest kända broarna – och dramatiska brorasen.

Ämnen i artikeln:

Trafikverketinfrastrukturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

R


Vi listar anbudsgivare och summor i 15 aktuella brobyggen runtom i landet.
✓ Från 10 miljoner till en kvarts miljard. ✓ Trafikverket, Uppsala kommun, Härnösands kommun, med flera på beställarsidan ✓ Upphandlingen fick göras om ✓ Här kom bara ett anbud in ✓ Delar fick rivas efter felkonstruktion

Läs hela artikeln här.

Skanska räknar hem nytt brobygge – så här såg upphandlingen ut

Skanska får ytterligare uppdrag inom Slussen-projektet. Nyligen tecknade bolaget ett avtal värt drygt 260 miljoner kronor med Stockholms stad.

Läs hela artikeln här.

Lidingö bryter avtal om bostadsbyggande – får ändå nya bron till halva priset

Lidingö stad får 340 miljoner kronor av staten för att klara av att bygga en ny bro för 740 miljoner kronor. Som motprestation lovade staden att bygga 882 bostäder, ett löfte som på några år sjunkit ihop som en illa bakad sufflé. Kvarstår gör ett par hundra bostäder i projekt som ännu inte har påbörjats – fastän flertal fastighetsägare och byggentreprenörer står redo att sätta spaden i backen.

Läs hela artikeln här.

20 år med Öresundsbron – här är hela historien bakom jättebygget

Det vi i dagligt tal kallar Öresundsbron är inte bara Sveriges längsta bro. Det är också en 3,5 kilometer lång sänktunnel och en konstgjord ö mitt i Öresund. Den 1 juli i år fyller Öresundsförbindelsen 20 år. Här får du hela historien – från 1800-talet till i dag och mot framtiden.

Läs hela artikeln här.

Värsta byggolyckan i svensk historia – därför rasade Sandöbron

Den värsta byggolyckan i svensk historia inträffade för 80 år sedan – Sandöbroraset. Det är en historia om djup tragik och ingenjörsmässigt övermod. Ryktesfloran kring orsaken till den fasansfulla olyckan har varit stor. Men Byggindustrin kan visa vad som var den sannolika orsaken.

Läs hela artikeln här.

80 år sedan Tacomabron rasade - broexperten fick springa för livet

Klockan halv nio på morgonen den 7 november 1940 lämnar Frederick Burt Farquharson sitt hem i Seattle i nordvästra USA. Uppdrag: rädda Tacoma Narrows Bridge. Knappt tre timmar senare springer han för livet. Han är siste man kvar på bron när den störtar ner i Pugetsundet.

Läs hela artikeln här.

FILM: Se när Tacomabron rasar

Därför rasade Tacoma Narrows Bridge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev