Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Bro till Fårö kan spara pengar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

En bro till Fårö kan vara en lönsam investering för Vägverket.
Bakgrunden är att kostnaderna för färjetrafiken ökat kraftigt på senare år, och de båda färjorna måste dessutom snart bytas ut, skriver Gotlands Tidningar.
En bro skulle kosta omkring 300 miljoner kronor, enligt Vägverkets beräkningar. Färjedriften kostar i dag omkring 18 miljoner kronor om året och i kombination med investeringar i nya färjor skulle bron snart vara betald.

Broplanerna är inte nya. Senast 1996 fanns långt gångna planer, inklusive två alternativa placeringar. Den gamla utredningen är fortfarande fullt användbar och kommer att ligga till grund för ett nytt förslag.

Det största hindret för en broförbindelse är annars den lokala opinionen. 1996 visade en enkät att 64 procent av Fåröborna var emot en bro. Det finns dock vissa tecken på att opinionen kan ha svängt. En del av motståndet bottnade i en rädsla att servicen på ön skulle försämras om ön fick en fast förbindelse till Fårösund. Den farhågan har redan besannats, utan bro.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.