Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Brobygge utses till "Årets sämsta bygge"

Publicerad: 13 december 2017, 15:42

Tidningen Byggnadsarbetaren har utsett brobygget i Ludvika till årets sämsta bygge.


Den 13 juli i år rasade gjutformen till en ny betongbro som höll på att byggas över järnvägen i centrala Ludvika. 12 personer skadades i bygget varav 6 allvarligt. Enligt en undersökning från entreprenören Skanska berodde raset på att ställningen som gjutformen stod på var underdimensionerad.

Nu har tidningen Byggnadsarbetaren utsett bygget till årets ”sämsta bygge”.

I en intervju i Byggnadsarbetaren säger Lars Lindberg, vice vd på Skanska Sverige, att bolaget som huvudentreprenör tar fullt ansvar för arbetsmiljön.

Fackförbundet Byggnads anser att ansvaret för olyckor av det här slaget måste lyftas till en högre nivå.

–  Huvudentreprenörer säger gång på gång att de ska utreda och blir bättre men de allvarliga olyckorna fortsätter att hända. Vi vet att underleverantörer i flera led försämrar säkerheten och leder till olyckor, i värsta fall dödsfall, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads Gävle Dala i ett pressmeddelande.

Det är på grund av olyckan och bristerna som lett dit som byggarbetsplatsen vid Kajbron i Ludvika nu utses till Årets sämsta bygge 2017.

Tidigare har byggen som Citybanan i Stockholm, Södra Cell Värö i Halland och Glasberga i Södertälje fått utnämningen.

– Det är bra att media sätter ljuset på dem som inte sköter sig i byggbranschen, men det är också förfärligt att det ens ska behövas. Byggnads har en nollvision som innebär att ingen ska skadas eller dö på sitt arbete. Det måste bli ett slut på det nu, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.