Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bussresa öppnar för jämställt byggande

Publicerad: 9 mars 2016, 06:08

Bussen stannar bland annat vid den några år gamla gång- och cykeltunneln under järnvägen från stadsdelen Haga in mot stan.

Foto: Jennie Brandén

En guidad tur genom staden har fungerat som en ögonöppnare för beslutsfattare och planerare i Umeå.


Vem som tar del av vad och på vilka villkor, är frågor som uppmärksammas under den bussrundtur på temat genus och jämställdhet som har arrangerats i Umeå sedan 6-7 år tillbaka. Med i bussen sitter bland annat politiska nämnder, kommunala verksamheter eller gäster från andra kommuner eller länder.

– Bussresorna har fått stor uppmärksamhet och jag vet att några andra kommuner har kopierat idén. Det är ett sätt att få människor som till vardags inte jobbar med de här frågorna att få ökad förståelse, säger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg på Umeå kommun.

Under rundturen passerar man bland annat stadens första förskola som anlades i mitten av 1960-talet.

– Det är en symbol för kvinnans möjlighet till utträde på arbetsmarknaden. Med det kom ökad ekonomisk självständighet och att kunna bestämma över sitt eget liv.

God planering skapar trygg miljö

Ett annat stopp är vid den några år gamla gång- och cykeltunneln under järnvägen från stadsdelen Haga in mot stan. Den är ett exempel på hur god planering skapar en miljö som upplevs som trygg och tillgänglig för både kvinnor och män.

– Den är bredare än en vanlig tunnel, alla hörn är rundade, det finns inga pelare eller prång där någon kan gömma sig och redan när man går ner på ena sidan ser man slutet på den andra. Genom att jobba med med materialval och glaskonstverk upplevs tunneln som ljus. Det är en plats som är tilltalande och som därför används. Närvaron av andra människor leder i sig till en känsla av trygghet, berättar Linda Gustafsson.

Ojämställdheten blir tydlig

Men bussrundturen handlar inte främst om att peka ut framgångsrika projekt, påpekar Linda Gustafsson. Syftet är snarare att problematisera och se strukturerna. Ojämställdheten blir tydlig bland annat när deltagarna uppmärksammas på hur kvinnor och män jobbar i olika områden och på vilket vis kollektivtrafiken, cykelbanorna och vägar för biltrafik byggts utifrån det.

– Det handlar om att se hur vi rör oss, på vilka villkor och vad människor känner för berättigande till staden. Det är ett sätt att tänka in invånarnas förutsättningar i planeringen, att lyfta blicken och inte bara se till det lilla kvarteret som ska byggas utan att man måste hämta in många olika typer av kunskap och se till helheten i samhällsplaneringen, säger hon.

De får pengar från Boverket

Tre projekt runt om i landet visar hur man kan jobba med jämställdhet inom samhällsbyggnad. Nu får de pengar från Boverket.

■ Projektet ”Det könade landskapet 2.0” i Umeå kommun tilldelas 750 000 kronor från Boverket. Pengarna ska bland annat gå till att digitalisera bussturen i jämställdhet så att fler kan ta del av den.
■ Projektet ”Vuxna är inte ute på kvällen- ett gestaltningsprogram om ungas (o)trygghet”, lett av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) tilldelas 916 800 kronor av Boverket. Läs mer: Ungdomars röster får mer tyngd.
■ Projektet ”Kulingen- en jämställd aktivitetsyta på Klostergården i Lund” tilldelas 1 125 000 kronor av Boverket. Läs mer: Tjejer ska få känna ägandeskap.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.