Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Byggandet av träbron i Skellefteå drar i gång

Publicerad: 11 augusti 2010, 08:53

Nordens längsta snedstagsbro i trä; en gång- och cykelbro, har börjat byggas i Skellefteå. Bron är del av ett EU-finansierat forskningsprojekt.


På plats under det symboliska första spadtaget, som togs den 10 augusti, fanns Ola Burström, ordförande tekniska nämnden, Mikael Lindberg, vd Martinsons Träbroar, Karl-Erik Malm, projektchef Skanska samt Olle Hagman, professor i träteknologi vid Luleå Tekniska Universitet.

Bron, som går mellan Anderstorp och Älvsbacka, kommer att konstrueras och byggas av Martinsons, och landfästena byggs av Skanska. Skellefteå kommun är beställare av projektet.

– Valet att bygga i trä är en del av en långsiktig strategi. Träbroar har varit högintressanta för oss ändå sedan början av 90-talet då vi byggde två vägbroar i trä. Vår satsning på träbyggande har varit mycket omfattande. Dels är det en lokal råvara och dels ett mycket konkurrenskraftigt byggmaterial, säger Ola Burström, ordförande tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

Bron är även en del i ett EU-finansierat forskningsprojekt vid Luleå Tekniska Universitet. Syftet med forskningsprojektet är att skapa nya modeller och verktyg för att mäta prestanda och kvalitet på avancerade träkonstruktioner.

EU finansierar forskningsprojektet med totalt 5 000 000 kronor, varav 2 000 000 kronor tilldelas uppförandet av bron och 3 000 000 kronor till forskningen. Resterande 25 000 000 kronor investerar Skellefteå kommun i bron.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.