söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bygget av Förbifarten kan starta igen

Publicerad: 18 december 2014, 09:39

Bild 1/2  Miljöpartiet tycker fortfarande att Förbifart Stockholm är ett dåligt projekt, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Mattias de Frumerie

Miljöpartiet backar om Förbifart Stockholm. Motorvägsbygget ska återupptas redan den 1 januari 2015. Det meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en presskonferens tidigare i dag den 18 december.

Ämnen i artikeln:

Förbifart Stockholminfrastruktur

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I oktober i år beslutade S-MP-regeringen att frysa bygget av Förbifart Stockholm till den 1 maj 2015. Syftet var att se över finansieringen av Förbifart Stockholm och undersöka möjligheten att föra över pengar från motorvägsprojektet till projekt för utbyggd kollektivtrafik i Stockholm. Men förhandlingarna mellan regeringen och politikerna i Stockholms stad och Stockholms läns landsting strandade.

Enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) gör bristen på samsyn att regeringen nu inte ser någon anledning att bibehålla frysningen av projektet, därför kan bygget av Förbifarten återupptas redan den 1 januari.

– Vi tycker fortfarande det är ett dåligt projekt. Men det finns från politiskt håll inga förutsättningar att stoppa det längre, sade Åsa Romson (MP) på en presskonferens.

På samma presskonferens sade Anna Johansson (S) att hon tycker det är ett bra beslut att häva frysningen redan nu. Hon meddelade samtidigt att regeringen ser ett stort behov av en fortsatt utbyggnad av Stockholms kollektivtrafik.

– Vi kommer att ge Trafikverket i uppdrag att utveckla Förbifarten vad gäller kollektivtrafikens framkomlighet. Vi ser att det finns brister i den konstruktion som gäller i dag. Vi ger också ett uppdrag till den utredare som jobbar med Sverigeförhandlingen att titta på en tunnelbaneutbyggnad Liljeholmen-Kungsholmen-Norrmalm, sade hon.

Johan Brantmark är projektchef för Förbifart Stockholm på Trafikverket.

– Det första jag gör nu är att lyfta luren till våra entreprenörer och ber dem återuppta arbetet. I den bästa av världar kan de lösgöra resurser direkt. Men jag kan inte svara på hur lång tid de behöver på sig just nu, säger han.

I och med att frysningen hävs kan Johan Brantmark också återuppta arbetet med att upphandla entreprenörer till projektet.

– Det första är att ta kontakt med entreprenörerna som fick avbryta sitt arbete i höstas. Det som händer sen är att vi får fart på upphandlingarna igen, säger han.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, är nöjd.

– Det är glädjande att regeringen kommit till insikt i frågan om Förbifart Stockholm. För att undvika liknande situationer i framtiden, där medborgarna i Sverige är de stora förlorarna, anser vi att vi behöver en blocköverskridande bostads- och infraberedning likt försvarsberedningen. Det är nödvändigt för att vi ska klara framtida konkurrenskraft, tillväxt och välfärd, säger han.

Relaterade artiklar

Nya besked om Förbifarten att vänta

Domar gör att Förbifarten kan fortsätta enligt plan

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev