Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Byggfelsförsäkringen på väg ut

Publicerad: 20 januari 2014, 13:50

Byggfelsförsäkringen har varit kostsam och har kritiserats för att inte ha fungerat som det var tänkt. Nu försvinner den.


– Byggfelsförsäkringen har inte fungerat som det var tänkt. Ofta tar det lång tid för försäkringen att falla ut och det är många fel som inte täcks av den. En hel del av de problem kring husbyggen som fanns när försäkringen infördes har dessutom åtgärdats genom bättre lagstiftning på området, säger bostadsminister Stefan Attefall.

En byggfelsförsäkring för ett småhus kostar ungefär 10 000 kronor. För flerbostadshus ligger beloppet på cirka 6 000 kronor per lägenhet. Till skillnad från andra försäkringar så är det den som drabbas av en skada som måste visa att skadan omfattas av försäkringen. Det är också ett antal skador som inte täcks av försäkringen. Förslaget till lagrådet är nu att kravet på byggfelsförsäkring tas bort den 1 juni.

Sedan den obligatoriska byggfelsförsäkringen infördes har plan- och bygglagen ändrats för att förebygga att byggfel uppstår eller att de uppmärksammas innan ett hus tas i bruk. Det är också ett av skälen till att byggfelsförsäkringen nu bör avskaffas, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.