Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Citytunneln satsar på miljöns "svarta låda"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Banverket har för 10-miljardersprojktet Citytunneln i Malmö tidigt tagit ett beslut om att ansöka om miljödom och för att uppfylla miljökraven har ett IT-stöd etablerats. Det är IT-företaget 65° Nord i Luleå som levererar något som skulle kunna kallas miljövårdens "svarta låda". "Om något skulle hända under byggandet av den nya järnvägen finns svaren på frågorna om det inträffade lagrade i datorn", säger Per Jonsson, vd för 65° Nord.


Inom området miljöuppföljning arbetar 65° Nord med att utveckla verksamhetsstöd för att enkelt hantera stora mängder miljödata som förs via internet de drygt 150 milen från Malmö till en datorhall i Luleå. Drygt 40 000 mätpunkter är utplacerade på olika platser för att mäta inverkan på bl.a buller, vibrationer, luft och vatten.

-För framförallt större infrastrukturprojekt och processindustrier, krävs det att organisationen hela tiden har kontroll på den miljöpåverkan som verksamheten skapar, fortsätter Per Jonsson.

Björn Östberg, IT/IS-koordinator vid Citytunneln, framhåller att en väl fungerande it-struktur är nödvändig för byggprojektet.

-Utan moderna it-baserade hjälpmedel hade det blivit en fråga om att ha mycket fler folk för att lyckas hantera den stora mängd mätningar som görs dagligen. Dessutom är min övertygelse att resultatet hade fått en klart sämre kvalitet.

Björn Östberg är också övertygad om att mätningarna kan utvecklas:

-Till exempel med en bättre säkring av kvaliteten i mätningarna från de ansvariga provtagarnas sida. Systemet är komplext och en bättre utbildning av de entreprenörer som arbetar med det hade gynnat driften och resultatet. Jag tror att man hade sparat tid i slutändan om man hade satsat mer tid på det i inledningsskedet.

Han bedömer att det inom näringslivet finns ett växande behov av ett IT-baserat system för att mäta och registrera inverkan på miljön i samband med byggprojekt.

-Alla entreprenörer och byggherrar i större projekt har stor nytta av att använda sig av moderna hjälpmedel som detta, inte minst för att i en framtid kunna spåra och dra nytta av resultaten.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.