Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Danmark får höghastighetståg

Publicerad: 14 januari 2011, 09:47

En 6 mil dubbelspårig järnväg ska byggas mellan Köpenhamn och Ringsted. Sweco ingår i konsortiet och kommer bland annat ansvara för markprojekteringen.


Banan ska vara klar 2018 och ha en topphastighet på 250 kilometer i timmen. Den nya dubbelspåriga elektriska järnvägen kommer att gå mellan Köpenhamn och Ringsted via Roskilde. I dag går det inte att köra fler tåg på sträckan och genom satsningen vill man korta ned restiderna och få färre förseningar.

Det konsortium som har skrivit kontrakt med Banedanmark består av Sweco, danska EKJ, brittiska Atkins och tyska Vössing. Sweco ansvarar för markbyggnadsprojektering och att upprätta program för avvattning av järnvägsområdet, permanent och tillfällig omläggning av det befintliga vägnätet samt tillfarts- och byggarbetsvägar.

– Det händer mycket på infrastrukturområdet i Öresundsregionen både i Sverige och i Danmark. Swecos kompetens är efterfrågad och vi rekryterar just nu många nya konsulter i området, säger Eva Nygren, vd Sweco Sverige.

Projektet har en total budget på 10,4 miljarder danska kronor.Fakta om den nya järnvägen Köpenhamn – Ringsted:

- En ny elektrisk dubbelspårig järnväg mellan Köpenhamn och Ringsted

- Banan byggs för trafik med hastighet 200 km/h och förbereds för persontrafik i 250 km/h

- Nya perronger till New Ellebjerg Station för regional- och fjärrtåg

- En ny station Køge Nord med förbindelse till och från Køge och Næstved

- Ett extra spår vid Køge Station

- Spårombyggnad på Ringsted Station.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.