Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Dansk-tyskt konsortium bygger Sundsvallsbron

Publicerad: 9 februari 2011, 09:50

Den långa bron över Sundsvallsfjärden blir en teknisk utmaning.


Sundsvallsbron, den cirka 1,4 kilometer långa bron över Sundsvallsfjärden, ska byggas av ett konsortium, Joint Venture Sundsvallsbroen PBM, som leds av danska E. Pihl & Søn A.S. De övriga två firmorna i konsortiet är tyska i form av Max Bögl, med säte i Sengenthal, samt Josef Möbius AG i Hamburg.

– Konsortiet har stor erfarenhet av att uppföra broar, säger Jan Mynborg, E. Phil & Søn A.S. i ett pressmeddelande.

Det blir en cirka en och en halv kilometer lång bro som är ritad av danska KHR Arkitekter A/S. Den beskrivs som en "dubbelkrokig" konstruktion, som är krokig i såväl horisontell som vertikal riktning.

Byggtekniskt beskrivs bron som en stor utmaning. Inget av brons tvärsnitt är likadana. Detta komplicerar produktionen av ståldelarna och senare montaget av de upp till 170 meter långa och cirka 2000 ton tunga brosegmenten.

Kontraktssumman är 1,545 miljarder kronor och brobygget är en totalentreprenad. Projekteringen ska nu först göras klar och grundläggningsarbetena beräknas starta till hösten. Bron ska vara klar den första oktober 2014.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.