Infrastruktur
"Definitivt lättare med Januariöverenskommelsen"
Publicerad: 22 januari 2019, 15:19
Anledningen till att ett nytt infrastrukturdepartement har bildats är de stora investeringar som ska göras på området de närmaste åren, enligt Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Regeringen
Nygamle infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) är övertygad att januariöverenskommelsen gör det betydligt enklare att komma i mål med utbyggnaden av höghastighetståg i Sverige.
Ämnen i artikeln:
infrastrukturTomas Eneroth har precis påbörjat jobbet att utforma det nyinstiftade infrastrukturdepartementet där också energi- och it-politiken ingår med Anders Ygeman som minister.
Varför finns det ett behov av att skapa ett eget departement för infrastrukturpolitiken?
– Vi ser väldigt stora behov av att tydligt samordna infrastruktur, energi och it-frågorna då de har många beröringspunkter. Inte minst nu när vi har väldigt stora investeringar framför oss på området, säger Tomas Eneroth.
Byggbranschen ser positivt på det nya departementet, men Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, hade ännu hellre sett att även byggfrågorna hade ingått i samma departement.
– Jag förstår den synpunkten och vi har fört diskussioner kring hela samhällsbyggnadssektorn. Jag kommer att jobba mycket tätt med Per Bolund (bostadsminister, MP). En anledning till att dela upp politiken på det här sättet är att infrastruktur till stor del handlar om offentliga investeringar, medan bostadspolitiken är tydligare kopplad till det fria näringslivet, säger Tomas Eneroth.
De mest prioriterade frågorna för den nya infrastrukturministern är att administrera de 700 miljarder kronor i den nationella infrastrukturplanen som ska användas till upprustning och utbyggnad av järnvägen, vägar och hamnar. En lika prioriterad fråga för det nya departementet är att komma framåt med utbyggnaden av nya stambanor och höghastighetsjärnväg i Sverige. Mycket jobb är redan gjort i och med Sverigeförhandlingen, men det saknas flera bitar för att ta detta jätteprojekt i mål. Där ser Tomas Eneroth nya möjligheter med januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C och att det nu handlar om att få finansieringlösningar på plats.
– Det här är ju förstås väldigt viktigt för Byggsverige på flera plan. Det behövs väldigt breda överenskommelser och då handlar det inte bara om riksdagen, utan kommunerna, regionerna och näringslivet. Det är det vi kommer att jobba med. Med den nya blocköverskridande fyrpartiöverenskommelsen kommer det definitivt bli lättare att lyckas. Tidsplanen för att få järnvägen färdig till senast 2040–2045 ligger fast, säger Tomas Eneroth.