Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Delar av nya t-banelinjens finansiering klar

Publicerad: 21 november 2014, 09:41

Akademiska hus har beslutat att bidra med 40 miljoner till finansieringen av tunnelbanans nya gula linje till Hagastaden och Arenastaden. Två tredjedelar av Solna stads del av medfinansieringen av den nya linjen är därmed säkrad.


Ämnen i artikeln:

SolnaStockholmtunnelbanaFinansiering

Den nya tredje tunnelbanelinjen till Solna ska knyta ihop innerstaden med två stora tillväxtområden, Arenastaden och Hagastaden. Akademiska hus är den fjärde externa finansiären av den kommande gula linjen. Därmed är Solnas investering på 600 miljoner kronor finansierad med två tredjedelar.

– Det är glädjande att vi nu kan presentera den fjärde fastighetsägaren som genom investeringen bidrar till denna samhällsinvestering. Det är naturligt att fastighetsägare som drar vinning av tunnelbanan ska betala, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Hittills har nu fyra fastighetsägare gått in med bidrag till finansieringen:

■ Stockholms läns landsting: 250 miljoner kronor.
■ Fabege: 100 miljoner kronor.
■ Diligentia:10 miljoner kronor.
■ Akademiska hus: 40 miljoner kronor.

Stockholms läns landsting och fyra Stockholmskommuner arbetar nu för fullt med att förbereda den största tunnelbaneutbyggnaden på decennier. Den totala investeringskostnaden uppgår till 27,5 miljarder kronor. Regeringens förhandlingsman HG Wessberg har varit tydlig med att näringslivet och fastighetsägare måste bidra till investeringen då de drar vinning av utbyggnaden. Det är ännu så länge bara Solna som har kunnat presentera externa finansiärer av tunnelbanan.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.