lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

"Det vi behöver ha koll på är grundvattennivån"

Publicerad: 19 juni 2019, 04:17

Västra länken, som är en del av ringleden runt Umeå, är indelad i tre etapper. Foto: Trafikverket

Västra länken är en ny etapp i ringleden runt Umeå som ska leda bort trafik från centrum. Vi pratar med Anders Gard, produktionschef för NCC Infra som ansvarar för en av entreprenaderna.

Ämnen i artikeln:

NCCinfrastrukturanläggningUmeå

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Vad gör ni just nu?

– Det är planering och projektering just nu, men inom kort inleds arbetet. Vår etapp ligger i anslutning till den nya bron över Umeälven som ska byggas av en annan entreprenör, GRK.

Vilka utmaningar finns det i projektet?

– Eftersom det är en nysträckning som byggs ute på en äng är det ganska fritt från problem. Det vi behöver ha koll på är grundvattennivån. Det är Artesiskt grundvatten, vilket innebär att grundvattnet trycks upp genom marken vilket ger en högre grundvattennivå.

Vägsträckan är sju kilometer lång, men det byggs tio broar över den. Är det ovanligt många?

– Ja, det är många, men det rör sig främst om mindre gång- och cykelbroar för att befolkningen ska kunna ta sig över vägen.

När beräknas ni vara klara?

– Hösten 2021. Eftersom det är en totalentreprenad där vi både projekterar och bygger innebär det mycket arbete under en kort tid. Västra länken är ett projekt som har överklagats, men nyligen fick projektet grönt ljus efter flera år. Det är inget vi lägger någon värdering i. Vår uppgift är att bygga.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev