Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Dockhuvud och snusdosa fynd i Citybanans spår

Publicerad: 13 Oktober 2011, 07:43

Den största arkeologiska utgrävningen sedan 1970-talet i Stockholm har just avslutats. Utgrävningen har skett på Riddarholmen i Stockholm i samband med Citybanan. Runt 800 intressanta föremål har hittats.


Ett dockhuvud i porslin, inte större än en golfboll, är ett av fynden. Dockhuvudet har kvar sina rosiga kinder och gyllene hår trots att det legat i marken under säkerligen 150 år. Andra fynd är en sparbössa i keramik från tidigt 1800-tal, ett keramikkrus för mineralvatten från Selter i Tyskland och ett mycket välbevarat paraplyhandtag i trä.Ingraveringen visar att snusdosan är från 1847. Foto Trafikverket– Min favorit är en tvåbottnad snusdosa. I ena botten låg finkammen och spegeln för att snygga till mustaschen och i den andra fanns plats för snuset, säger Marcus Hjulhammar, Sjöhistoriska, och projektledare för de arkeologiska undersökningarna.

Under cirka fem månader har åtta man arbetat från tidiga morgonen till sena kvällen med att undersöka en yta på 1 300 kvadratmeter ner till 24 meters djup. På platsen har tidigare legat en ångbåtshamn varifrån bland annat sjötrafiken till Gotland utgick. 1869 fylldes ångbåtshamnen ut med ett åtta meter tjockt lager av fyllnadsmassor och det är under detta lager som den rika kulturminnesmiljön finns.

Nu inleds arbetet med att närmare rengöra och dokumentera föremålen, vilket kan ge spännande överraskningar.

– Vi har bland annat hittat ett hopvirat tygstycke och har vi tur får vi fram varifrån tyget kommer, säger Marcus Hjulhammar.

Arbetet med Citybanan på Riddarholmen går vidare. Gropen är nu 13 meter djup och arbetslaget ska spränga sig ner till 26 meter vilket är den nivå Citybanans tunnel ska passera under Riddarfjärdens vattenyta mellan Södermalm och Riddarholmen. De tre sänktunnelelementen är redan klara och kommer att sänkas successivt för att slutligen vara på plats 2013. Citybanan ska vara klar 2017.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.