Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

E4:an i ny bok

Publicerad: 27 augusti 2008, 08:49

E4:an mot för mot - Platser och bebyggelse längs Stockholms trafikala ryggrad så heter den långa titeln i en ny bok från Stockholmia Förlag som behandlar E4:ans historik och vad som är aktuellt när det gäller viktiga miljö- och hälsofrågor. Författare är Bosse Bergman stadsbyggnadshistoriker vid KTH i Stockholm, han har tidigare skrivit om stadsdelen Klara i Stockholm före den stora cityomvandlingen.


I E4:an mot för mot guidas vi längs E4:an och genom en minutiös beskrivning av platser och byggnader längs vägen kan resenären ta del av historien bakom den nya stadens verksamheter. Boken är ett lokalhistoriskt komplement till författarens sammanfattande och bildrika bok E4-staden.

E4:an är Stockholms huvudtrafikåder. Troligen rör sig uppåt en halv miljon personer dagligen längs olika avsnitt av motorvägen mellan Arlanda och Södertälje, Upplands Väsby och Botkyrka. Motorvägen och dess trafikmot, på landet och i staden, är monument över bilsamhället och den bilism som griper in i våra vardagsliv på en mängd olika sätt, oavsett om vi har bil eller inte.

Boken är centrerad kring motorvägens och dess roll som stadsstrukturerande faktor och lokaliseringsmotiv för företag, men behandlar även bilismen som individuell konsumtion, kultur, livsstil och tar upp olika viktiga miljö- och hälsofrågor.

I E4:an mot för mot är det guidebokens perspektiv som härskar. Genom en minutiös beskrivning av platser och byggnader längs E4:an kan resenären ta del av historien bakom den nya stadens verksamheter. Många av platsernas utvecklingsmöjligheter och utbyggnadsplaner redovisas också, inte minst för att ge en förståelse för den typ av stadslandskap som formats kring vägen. Därför är boken ett lokalhistoriskt komplement till författarens sammanfattande och bildrika bok E4-staden.

Bosse Bergman är stadsbyggnadshistoriker vid KTH i Stockholm och har bl.a. skrivit boken Klara 1950. Gator och näringar i en citystadsdel om stadsdelen Klara i Stockholm före den stora cityomvandlingen.

Ca-pris E4 Staden: 349:-
Ca-pris E4:an mot för mot: 247:-

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.