lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Efter tio år: Nu är bygget av Norviks hamn igång

Publicerad: 20 september 2016, 13:08

Bygget av Norviks hamn i Nynäshamn har startat. Förutom allmän pompa och ståt och mingel med allmänheten firade man även med att börja muddringen.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Johan Castwall har jobbat med hamnen sedan 2007 och han tycker det är mycket skönt att bygget nu kan börja på riktigt.

Förberedelserna av Norviks hamn har pågått i över tio års tid. Hamnen ligger norr om den nuvarande godshamnen i Nynäshamn och är tänkt att avlasta den nuvarande godshamnen. Nu är dock nästan i princip alla tillstånd klara.

– Det finns en liten vattendom som inte är klar men vi räknar med att det inte är risk för några större överraskningar. Vi har gjort noggranna undersökningar av området där vi ska jobba och min bedömning är att allt kommer gå enligt plan – att vi ska kunna öppna i slutet av 2019 eller början av 2020, säger Johan Castell.

Den nya hamnen kommer att ta emot rullande gods och containers på Norvikudden i sju kajlägen på totalt 1400 meter. Johan Castwall tror att

den kommer att ge goda effekter på för hamntrafiken till Stockholmsregionen.

– Vi är övertygade om att Stockholm behöver den här typen av hamn och hamnen kommer dessutom frigöra mark i Frihamnen som kan bli till bostäder.

Fredagens startskott var välbesökt av såväl aktörer i projektet, myndighetsrepresentanter och allmänheten. De bjöds på tal av bland annat Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm, Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure och Clemence Cheng, vd HPH Europa.

Eftersom vissa arbeten så som markbearbetning och sprängning redan är i gång i hamnen fick de besöka en arbetsplats med full aktivitet.

– Medan jag pratar nu står en borr och snurrar precis bakom oss, till exempel säger Johan Castwall.

De nyfikna privatpersoner han mötte under dagen var positiva till den nya hamnen.

– Jag har inte mött någon som varit det minsta kritisk, många har tvärtom undrat - varför har vi inte börjat tidigare, säger han.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev