måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Felaktiga handlingar försenar vägprojekt

Publicerad: 24 oktober 2022, 07:32

Breddningen av Nockebybron skjuts fram. Foto: Kenneth Hellman

Trafikverket arbetar just nu med att bredda Ekerövägen och Nockebybron. Men felaktiga detaljer i handlingarna gör att delar av projektet flyttas fram.

Ämnen i artikeln:

brobyggenSvepetTrafikverketinfrastrukturkollektivtrafik

R


En del av Ekerövägens nya kollektivkörfält kan inte öppnas för trafik 2023 som planerat. Öppningen av det nya kollektivkörfältet mellan Edeby och Nockebybron flyttas fram till 2024. 

Orsaken är bland annat att Trafikverket under arbetet upptäckt att detaljer i handlingarna varit felaktiga när det gäller markhöjder och mängden ledningar i marken. Detta har gjort att Trafikverket måste lägga till arbeten, som blir mer tidskrävande och komplicerade av att man arbetar på begränsade ytor genom världsarvet Drottningholm.

Läs även: Projektet som alla de största byggbolagen ville ta – vi listar anbuden i fem svenska brobyggen

Även korta störningar får stora konsekvenser med långvariga köer på Ekerövägen. En del av arbetena på Nockebybron måste utföras med svängspannet i öppet läge med avstängd trafik och risk för långvariga köer. Trafikverket skjuter därför upp breddningen av Nockebybron tills E4 Förbifart Stockholm har öppnat nya vägar från Ekerö till fastlandet i norr och i söder 2030.

– Ekeröborna har visat stort tålamod under vårt arbete med vägen, säger Tomas Flykt, projektledare Trafikverket. Vi vill inte riskera stora och långvariga köer, därför väntar vi med bron tills det finns två nya vägar mellan Ekerö och fastlandet.

Läs även: Trafikverket utan entreprenör – Veidekke vill inte förlänga anbudet på Ersmarkstunneln

Detta innebär att den drygt 700 meter långa Nockebybron förblir trefilig tills att den kan breddas till fyra filer.

– För att underlätta för rusningstrafiken kommer vi att undersöka möjligheten att, som en tillfällig lösning, använda mittkörfältet omväxlande mot Bromma och mot Ekerö, säger Tomas Flykt.

Läs även: Hisingsbron, Lidingöbron, Skurubron: Här är alla anbud i Sveriges största brobyggen

Fakta

■ Den nära 9 kilometer långa Ekerövägen byggs om för att skapa en smidigare trafiksituation för kollektivtrafiken.

■ Ekerövägen mellan Tappström och Nockebybron har i dag tre körfält, ett i riktning mot Ekerö och två i riktning mot Bromma.

■ Nockebybron har i dag bara två körfält öppna på grund av ett arbete. När det är klart i början av 2023 får bron åter tre körfält: Två körfält varav ett för kollektivtrafik i riktning mot Bromma och ett körfält i riktning mot Ekerö.


■ 2023 öppnar det nya kollektivkörfältet mellan Tappström och Edeby. Då får sträckan fyra körfält, två körfält varav ett för kollektivtrafik i vardera riktningen.

■ 2024 blir det nya kollektivkörfältet klart längs hela Ekerövägen mellan Tappström och Nockebybron.

■ 2030 öppnar E4 Förbifart Stockholm med nya anslutningar till fastlandet från Ekerö. Då kan Trafikverket göra klart breddningen av bron så även den får fyra körfält.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev