måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Finansiering hetaste frågan

Publicerad: 10 november 2017, 12:21

Bild 1/2  Infrastrukturminister Tomas Eneroth är öppen för alternativa finansieringslösningar men ser det inte som en universallösning.

Foto: Anders Siljevall

Smidig och fungerande infrastruktur är en förutsättning för framtidens städer. Men kan den byggas tillräckligt effektivt? Infrastrukturminister Tomas Eneroth stänger inga dörrar till alternativa finansieringslösningar, men tror samtidigt inte att det finns ”gratis pengar”.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Infrastrukturminister Tomas Eneroth reser just nu land och rike runt för att samla in synpunkter inför fastställandet av en ny nationell plan. Under ett seminarium inom projektet Activity Based City berättade han om vikten att kombinera lösningar för framtiden som quick fixes för idag.

– Ska diskussionen om framtida städer funka måste alla känna att den infrastruktur som finns idag fungerar. Jag kan inte prata framtid och höghastighetsbanor om jag inte berättar att jag ser utmaningarna här och nu, menade Tomas Eneroth och poängterade också vikten av långsiktiga lösningar.

– Det är slut med demoprojekt. Det vi måste se över nu är ordentliga lösningar som är långvariga.

Kompetensförsörjningen är en annan viktig fråga.

– Det är inte bara lastbilschaufförer och ingenjörer vi behöver. Det är alla tänkbara yrkesgrupper som behövs. Företagen behöver tänka längre kring hur de kan locka till sig ny kompetens. Den dialogen hoppas jag kunna föra framöver, sade Tomas Eneroth.

Lincoln Leong, CEO för MTR, berättade om hur den globala tågoperatören arbetar med samarbeten mellan infrastruktur och bostäder. I Hongkong har företaget utöver att bygga den nya underjordiska tågstationen Kowloon även sett till att bostäder samtidigt har byggts ovanpå.

– Vi koordinerar planeringen av både järnväg och fastigheterna ovanpå. Detta finansierar vi utan att gå till offentlig sektor, berättade Lincoln Leong och förklarade att Hongkong är största aktieägaren i MTR och har fått igen mångdubbelt från sitt ägande genom avkastning.

– De största vinnarna är Hongkongs medborgare. Vi vill bygga samhällen, inte bara stå för hårdvaran.

Vill lyfta på alla stenar

Hur troligt är det då att Sverige får se OPS-finansiering eller andra lösningar framöver? Tomas Eneroth är tydlig med att han vill lyfta på alla stenar och märker ett stort intresse för alternativa finansieringslösningar. Däremot är han försiktig med att lämna besked.

– Jag blir flitigt uppvaktad om detta och jag tror att det finns ett värde i samarbeten mellan flera aktörer. Däremot ska man inte inbilla sig att man får gratis pengar. Nu inväntar jag Sverigeförhandlingens slutbetänkande i december. Sedan är det viktigt att ha en tydlig väg framåt i den nationella planen.

Deltagarna i den avslutande paneldebatten såg också vikten av att diskutera finansieringsfrågor, men minst lika mycket handlar om effektivitet och genomförandetider.

– I den kommunala världen är det en klassiker att när ett hus är på plats tar det fem år innan bussen stannar där, berättade Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.

Magnus Meyer, vd för WSP Sverige, var inne på samma spår.

– Även om vi nu skulle lånefinansiera och bygga snabbare behöver vi också innovera och effektivitetsförbättra. Finansieringsfrågan är en liten del, men hur blir vi effektivare på att leverera?

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev