Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Finsk infrabjässe växer snabbast

Publicerad: 30 september 2013, 07:13

Finska anläggningsbjässen Lemminkäinen växte snabbast på den svenska byggmarknaden i fjol. Omsättningen ökade med drygt 50 procent. ”Det är helt i enlighet med vår strategi. Vi ska växa på samtliga nordiska marknader”, säger Henrik Eklund, vd för Lemminkäinen Sverige.


Lemminkäinen omsatte 2 144 miljoner kronor på den svenska anläggningsmarknaden i fjol med sina bolag Rekab och Lemminkäinen Sverige. Totalt omsätter koncernen, Finlands största anläggningsbyggare, drygt 20 miljarder kronor.

– Vi eftersträvar en stark tillväxt på den svenska marknaden och har en uttalad tillväxtstrategi för samtliga nordiska marknader. En central del av vår verksamhet riktas mot stora anläggningsprojekt, en marknad som av naturliga skäl varierar över tiden. Förra året hade vi en stor projektportfölj och det är en avgörande förklaring till att uppgången mellan 2011 och 2012 blev så pass dramatisk, säger Henrik Eklund, vd för Lemminkäinen Sverige.

Lemminkäinen har nu tre verksamhetsfält på den svenska spelplanen – beläggning, grundläggning och anläggning samt berg- och tunnelarbeten.

Det största pågående jobbet för Lemminkäinen just nu är dammsäkerhetshöjande åtgärder vid Storfinnforsens kraftverk i Sollefteå.

– På beläggningssidan är de enskilda uppdragen mindre, men här har vi gjort en del nyetableringar och verksamheten har haft en god tillväxt, säger Henrik Eklund.

Tvåan på tillväxtlistan, Västsvenska Tuve Bygg med entreprenad- och byggserviceverksamhet, har haft en bra period. På koncernnivå ökade omsättningen med drygt 36 procent.

Tuve Bygg har siktet inställt på entreprenader i storleken 20–300 miljoner kronor inom Göteborgsregionen.

– Det är byggrörelsen som vuxit, medan byggservicedelen haft det tuffare. Faktum är att omsättningen på byggsidan ökade med 60–70 procent, säger Johan Eriksson, vd på Tuve Bygg.Vill du läsa mer om snabbväxarna? Du hittar artikeln på sid. 4-5 i Byggindustrin 30/2013 som är ute den 27 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News