Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Flygplatsen i Helsingfors-Vanda utvecklas

Publicerad: 16 februari 2009, 13:18

I november ska Helsingfors nya flygplats vara klar. Den presenterades idag på en välfylld presskonferens i Stockholm. Där vd Jukka Hienonen, Finnair och Samuli Haapasalo, berättade om flygplatsen som också satsar på ett stort miljötänkande.


Den nya terminalen på Helsingfors-Vanda flygplatsen invigs i december 2009. I den förnyade terminalen ska det finnas lounge med spa- och wellnesslokaler. Även nya möteslokaler tillkommer. Arkitekt är Salminen arkitektkontor.

- Mätt i antalet resmål är Helsingfors-Vanda den ledande flygplatsen för fjärrtrafik i Nordeuoropa, sade Jukka Hienonen.

Passagerarantalet på flygplatsen var drygt 13 miljoner förra året. Vilket innebär en ökning på drygt två procent jämfört med året innan. Andelen internationella flygresor ökade med 4,5 procent och det totala antalet internationella passagerare uppgick till drygt tio miljoner.

Flygresorna från Helsingfors-Vanda flygplats till Asien ökade med 16,5 procent under år 2008 jämfört med året innan. Det går direkta reguljärflyg till elva destinationer utanför Europa, varav tio ligger i Asien. Antalet avgångar är 62 per vecka.

- Vi strävar också efter att vara så miljövänliga som möjligt. Så till exempel har vi minskat koldioxidustläppen med 20 procent, sade Jukka Hienonen, som tycker att bränslet kostar för lite. Vi kanske skulle koncentrera oss bättre om det kostade mer. Då kanske vi kunde minska förbrukningen ytterligare.

- Jag är förespråkare för mer kompaktare och energisnålare flygplatser, där transitresorna och väntetiden för landning inte blir lika lång, sade han.

En representant från Luftfartsverket utbrast spontant:

- Jag vill ge en stor eloge för ert miljöarbete. Mycket bra!

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.