Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Förbifart Stockholm kan byggstarta i sommar

Publicerad: 15 maj 2014, 12:58

Regeringen avslår överklagandena av Förbifart Stockholm. Det innebär att byggstart kan ske redan i sommar.


Regeringen har beslutat att avslå överklagandena av arbetsplanen för Förbifart Stockholm. Arbetsplanen överklagades till regeringen i slutet av 2013 sedan den hade beslutats av Trafikverket. Dessförinnan granskades den av Länsstyrelsen.

Regeringens beslut innebär att arbetsplanen nu vunnit laga kraft och att förbifarten kan byggstarta redan i sommar. Detta gäller de delar av vägbygget som inte kräver tillstånd enligt annan lagstiftning än väglagen.

– Regeringen har idag fattat ett viktigt steg för fler jobb. Med en stockholmsregion som växer är Förbifart Stockholm central för att knyta ihop hela Mälardalen. Den påverkar tillväxten för hela landet. Så riskera inte detta. Det är nu hög tid för Stefan Löfven att lämna ett klart och gemensamt besked för de rödgröna hur de ser på Förbifarten, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Mark- och miljödomstolen har påbörjat överprövningen av de detaljplaner för Stockholms och Huddinge kommun som rör Förbifart Stockholm. Domstolen har meddelat dom och avslagit överklagandet för den första av dessa 13 överklagade detaljplaner.

I höst planeras dessutom huvudförhandlingar i Mark och miljödomstolen för de miljödomar som Förbifart Stockholm ansökt om. De gäller tillstånd att leda bort grundvatten och att bygga tre tillfälliga hamnar, en vid Sätra Varv och två på Lovö. Ungefär hälften av de bergmassor som tas ut under bygget ska transporteras via dessa hamnar i syfte att avlasta vägnätet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.