Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

”Förbifarten borde inte byggas”

Publicerad: 23 maj 2016, 10:04

Samhällsbyggnadsbranschen står inför extremt hårda utmaningar för att nå koldioxidneutralitet 2050. Det är slutsatsen i en gemensam nordisk rapport.

Ämnen i artikeln:

cementIVL Svenska Miljöinstitutetinfrastruktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Infrastruktursatsningarna måste börja planeras i enlighet med klimatmålen. Förbifarten är ett exempel på att det inte sker. Ett annat exempel är all mark som kommuner upplåter till stora shoppingcentra utanför städerna, säger Markus Wråke, energiexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Transportsektorn står för mer än 20 procent av Nordens utsläpp av växthusgaser.

– Här finns massor av politiska verktyg vi vet fungerar och som kan användas mer. Fordonsskatter bör differentieras ytterligare och villkoren för förmånsbilar ses över, för att ta några exempel, säger Markus Wråke.

Markus Wråke är projektledare för Nordic Energy Technology Perspective 2016. Han har tillsammans med forskare från Norden och den Internationella energimyndigheten (IEA) arbetat fram en nordisk fördjupning till den globalt kända rapporten från IEA om hur världen kan bli koldioxidneutralt 2050.

Rapporten konstaterar att de största utmaningarna finns inom industri- och transportsektorn. Särskilt i Sverige, som är så beroende av sin energiintensiva basindustri krävs innovationer. Enbart förnybar energi och högre energieffektivitet räcker inte till. Särskilt svåra är processutsläppen från stål- och cementtillverkningen. För att bli av med dessa krävs antingen stora teknikgenombrott eller att utsläppen avskiljs och lagras i marken. Även vad gäller uppvärmningen av vår bebyggelse krävs mycket.

– Energianvändningen för uppvärmning måste halveras. För att det ska fungera kan vi inte som man gjort hittills titta på enskilda byggnader utan ha ett systemperspektiv för att få med helheten, säger Markus Wråke.

En annan nyckelfråga enligt honom är städernas roll, där tempot i smartare stadsplanering och mobilitetslösningar måste skruvas upp. Nordens städer beräknas växa med 200 000 personer per år de närmaste årtiondena.

– Att utnyttja stadens unika möjligheter till effektiv energianvändning blir därför jätteviktigt, säger han.

Regeringen bör också, enligt rapporten, planera för ett system utan kärnkraft. Den är för dyr och kommer att försvinna av ekonomiska skäl. Alla reaktorer bör dock inte avvecklas samtidigt. Vindkraft nämns specifikt som bästa källa för ersättning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev