Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Förbifarten stäms på miljardbelopp i Italien

Publicerad: 18 november 2019, 11:22

Domstolsprocessen som det italienska bolaget som sades upp från Förbifart Stockholm driver gentemot Trafikverket har nyligen startat. En första del handlar om förtal.


Trafikverket krävs på miljardbelopp av uppsagda italienska bolaget LSAB/Vianini. Bolagets kontrakt för etappen under Lovön sades upp i mars i år. De ekonomiska anspråk som LSAB gör på Trafikverket är uppdelade i flera delar. Den del som gäller förtal drivs av Vianini och är först ut att tas upp inom det italienska rättsväsendet.

– Processen i Italien har just startat och en hearing kommer sannolikt att hållas under våren 2020, säger Trafikverkets chefsjurist Charlotta Lindmark.

Läs även: Motgångarna fortsätter: upphandling på Förbifarten stoppas

Stämningsansökan gällande förtal ligger på totalt 80 miljoner euro (cirka 900 miljoner kronor).

– Vianini anser att Trafikverket agerat på ett sätt som skadat deras anseende genom bland annat uppgifter till media om entreprenörens brott mot arbetsmiljöbestämmelser och miljölagstiftning liksom förseningar i projektet, säger Charlotta Lindmark.

Trafikverket bestrider kravet i sin helhet. Charlotta Lindmark uppger även att de och LSAB, som gick i konkurs strax efter att deras kontrakt sagts upp, är oense om huruvida Trafikverket haft rätt att häva kontrakten.

– Trafikverket har för egen del lämnat in en stämningsansökan till Solna tingsrätt. I ansökan yrkar Trafikverket att tingsrätten slår fast att hävningen av kontrakten har varit befogade och att entreprenören, LSAB i konkurs, tillsammans med Vianini och CMC är solidariskt skadeståndsskyldiga att ersätta Trafikverket för uppkomna skador med anledning av hävningarna. Svaromål ska avges inom kort, säger Charlotta Lindmark.

Flera miljarder kronor

Trafikverket har enligt henne även tagit emot krav på skadestånd från konkursförvaltaren gällande både onödiga kostnader och utebliven vinst som LSAB anser grundar sig i hävningen av kontrakten. Totalt för de två entreprenader som LSAB hade uppgår dessa belopp till drygt 2 miljarder kronor. Dessutom finns det också ÄTA-krav (ändringar och tillägg) från Vianini/LSAB som Trafikverket tagit emot efter hävningarna, men Trafikverket vill inte gå in på den exakta summan för dem.

Utöver det har Trafikverket tagit emot ytterligare ett krav i italiensk domstol. Det är en stämningsansökan som avser skadestånd för kostnader kopplade till krediter som beviljats för LSAB från kreditgivare och som nu återkrävts i samband med konkursen. Det belopp som Vianini/LSAB vill ha ersättning för ligger i detta fall på cirka 11 miljoner euro (cirka 130 miljoner kronor). Trafikverket samarbetar med italienska jurister som kommer att företräda dem i den italienska domstolen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.