Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Förbifartens massor läggs ut till försäljning

Publicerad: 19 september 2012, 07:46

Bergmassorna från tunnlarna för Förbifart Stockholm kommer att säljas. Det handlar om 19 miljoner ton berg som ska transporteras bort med lastbil och båt för att återanvändas vid några av regionens planerade byggprojekt.


Normalt är det entreprenören som får behålla bergmassorna efter sprängning och schaktning. Men för Förbifart Stockholm har Trafikverket valt att sälja massorna.

– Orsaken är att vi vill säkerställa genomförandet av projektet som planerat avseende tillstånd som krävs för mottagning, hantering och lagring av bergmassorna. Dessutom vill vi förbättra konkurrensen när entreprenörer för bergarbeten handlas upp, säger Lars Malthe, upphandlingsansvarig på Trafikverket.

Försäljningsprocessen startar i höst och beräknas vara avslutad första halvåret nästa år. Under 2015 kommer den första borttransporten att ske och pågå mellan fyra och fem år. Förutom med lastbil kommer bergmassorna att transporteras med båt från tre tillfälliga hamnar vid Sätra och Lovö.

Det finns ett stort behov av berg- och grusmaterial för Stockholmsregionens planerade bostadsområden och satsningar på infrastruktur. Årsbehovet ligger på 10 till 12 miljoner ton per år. Eftersom en stor del av behovet kan täckas av massor från Förbifart Stockholm kommer uttaget från naturtäkter att minska och resurser sparas.

Återanvändningen har hög prioritet för Trafikverket. Andra kriterier inför försäljningen av bergmassorna är pris, transportavstånd och förslag till alternativa lösningar.

Förbifart Stockholm är en trafikled som dras mellan Häggvik norr om Stockholm till Kungens kurva i söder. Leden blir 21 kilometer lång varav 18 kilometer går i tunnlar. Byggstart planeras ske i slutet av 2013 och leden kommer att ta cirka tio år att bygga till en kostnad av drygt 27 miljarder.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.