Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Första delen av NKS är klar

Publicerad: 2 juni 2016, 12:42

Den första sjukhusdelen av jätteprojektet Nya Karolinska Solna är överlämnad och klar. Den 1 juni fick Stockholms läns landsting och Karolinska Universitetssjukhuset nyckeln till den första delen av sjukhuset.


Megaprojektet Nya Karolinska Solna, NKS, skrider vidare enligt plan. Nästan exakt 6 år efter att det första OPS (offentlig privat samverkan)-avtalet på hussidan i Sverige tecknades kunde Skanska lämna över två helt nya sjukhusbyggnader till beställaren.

De sjukhusbyggnader som nu är färdiga för inflytt ska rymma hjärt- och kärlvård och barn- och kvinnovård. Nu startar ett intensivt arbete med att utrusta sjukhusbyggnaderna med det som behövs. Nära 25 000 föremål ska hitta sin plats, medicinteknisk utrustning trimmas in och personal få utbildning i nya arbetssätt och ny teknik. I slutet av november flyttar så slutligen de första patienterna in, den 20 november i hjärt- och kärlpatienterna och en vecka senare, den 27 november, barnpatienterna.

Parallellt med att de två första byggnaderna flyttas in fortsätter byggnationerna på området. I juli 2016 färdigställs parkeringsgaraget under torget framför sjukhuset. 2017 ska forskningsbyggnaden vara klar och senare samma år den resterande delen av huvudbyggnaden. Under 2018 lämnas nyckeln över till den fristående behandlingsbyggnaden, som bland annat rymmer vårdplatser och strålbehandling.

NKS är landstingets och Skanskas enskilt största projekt någonsin. Det är också ett av Europas största byggprojekt pågående byggprojekt.

Sjukhuset siktar på att bli världens mest miljövänliga sjukhus och har uppnått certifieringen Miljöbyggnad Guld. Det ska även certifieras enligt Leed Gold. Sjukhuset ska enligt uppgift vara konstruerat så att det är flexibelt och kunna förändras i takt med att sjukvården utvecklas och får nya behov. Enligt det OPS-avtal som tecknades 2010 mellan Stockholms läns landsting och projektbolaget SHP, Swedish Hospital Partners, som ägs av Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfree, ska bolaget både bygga och sköta driften av sjukhuset fram till 2040. Det finns de som är kritiska till avtalet och upphandlingen. Bland annat att det bara fanns en anbudsgivare och att prislappen för stockholmsregionens nya universitetssjukhus blir högre än den borde ha blivit. Till exempel uttrycker Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, sin kritik i SvD, som har granskat NKS-projektet det senaste året, kritik mot driftsavtalet. "Ingen skriver under ett sådant här avtal utan konkurrens och för så lång tid om man inte är väldigt godtrogen eller har blivit grundlurad. Landstinget har tagit ett sms-lån och skjutit problemen på framtiden. En extremt dålig affär för skattebetalarna", säger han I SvD den 2 juni. Han vill se en omförhandling av driftsavtalet.

Ulf Norehn, vd i projektbolaget SHP (ett dotterbolag till Skanska) delar inte synen att OPS-formen kommer att göra projektet dyrare.

– Det är otroligt mycket pengar vi pratar om, men jag tror inte att det blir dyrare när vi lägger in detta med livscykelperspektivet. Kostnaden för detta är inte bara byggnaden, inte bara projekteringen, utan hela livscykelkostnaden med det ansvar och de risker vi tar på oss. Skulle man göra en riktig jämförelse under hela den perioden så nej, det blir inte dyrare. Jag hävdar att det blir billigare. Och så har vi en bestämd och säker kostnad för landstinget, säger han till Byggindustrin.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.